Фестивал на шоколада се провежда в Торино

Посетителите могат да вкусят най-различни сладки изкушения

Eдно от най-хубавите сладки изкушения – шоколадът, събра любители и кулинари на Фестивала на шоколада в Италия. Той се провежда от 21 до 30 ноември на площад "Пиаца Сан Карло” в Торино, предаде Нова телевизия. 

Посетителите могат да опитат най-различни видове шоколад – бял, черен, млечен, с най-разнообразни видове ядки, със сушени плодове, както и трюфели и бонбони.

За да стане гладък и блестящ, шоколадът се темперира. Ако не се направи това, в него се образуват кристали, повърхността остава на зрънца, а какаовото масло образува сиво-бял цвят на повърхността. Темперирането е процес на затопляне и охлаждане, той стабилизира продукта и допринася за приятното топене в устата, гладката му, бляскава повърхност и го прави по-траен. След темперирането шоколадовата смес се оформя като шоколадов бонбон, шоколадово блокче или друг шоколадов десерт.

Шоколадът е много чувствителен към температура и влажност. Идеалната температура за съхранение е между 15 и 17 °C с влажност под 50%. Трябва да се държи далече от други храни, защото обикновено поема други миризми. Най-често шоколадът се държи и на тъмно, което може да се осъществи със завиването му в хартия. Не бива да се слага в хладилник, защото това води до обезцветяването му вследствие на влажността.