САЩ и Турция отново не се разбраха за Сирия

Южната ни съседка отказва да окаже военна помощ на кюрдските сили

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се постараха днес, но без видим напредък, да заличат напрежението помежду си по въпроса за борбата с джихадистите в Сирия и Ирак, където групировката "Ислямска държава" предприе нова офанзива, предаде bTV по информация на агенция "Франс прес".

След края на обяд, който продължи над четири часа в двореца Берлейбей на азиатския бряг на Истанбул, двамата се ограничиха с по едно изявление без да отговорят на нито един въпрос и без да бъде отбелязан никакъв напредък в американското желание да включи Турция в коалицията срещу ИД.

Първи взе думата Ердоган, който изрази задоволство от състоянието на отношенията между двете страни, които окачестви като "по-пълноценни и по-силни" отпреди.

"Отношенията ни със САЩ се развиват върху едни и същи ценности, общи интереси и взаимно уважение и се адаптират към новите стратегически условия", каза Ердоган и добави, че двете страни са подновили "взаимния си ангажимент да осигурят нашата отбрана и нашата сигурност като съюзници в НАТО".

Байдън беше по-точен и съобщи, че двамата са обсъдили "цяла серия от въпроси и опции" по сирийския въпрос, сред които "подсилването на сирийската опозиция и преход на режима" в Дамаск.

"Партньорството ни е силно, каквото винаги е било, нуждаем се от Турция и мисля, че и Турция е убедена, че се нуждае от нас", добави Байдън.

Въпреки тези успокоителни думи след седмици на силно напрежение, стратегиите на двете страни все още изглеждат твърде далечни, отбелязва агенцията. Противно на САЩ, Турция отказва да окаже военна помощ на кюрдските сили, които защитават обсадения от джихадистите сирийски град Кобане.

Под натиска на съюзниците си тя се принуди да разреши преминаването през нейна територия към Кобане на 150 пешмерги, дошли от Ирак. Анкара смята въздушните удари на коалицията срещу ИД за недостатъчни и настоява за сваляне на режима на сирийския президент Башар ал Асад.