Ученици "осиновиха" къщата-музей "Йордан Йовков"в Добрич

Популяризират наследството на класика

Ученици от природоматематическата гимназия в Добрич, "осиновили" къщата-музей "Йордан Йовков", популяризират литературното наследство на класика в интернет. За инициативата на училището съобщи д-р Кремена Митева - главен уредник в музея на писателя, пише БТА.
Седмокласниците, откликнали на призива на президента Росен Плевнелиев "Осинови паметник", са заснели забележителностите по новия туристически маршрут "Йовковият Добрич". Обновената с ресурс от оперативна програма къща-музей на писателя вече има страница във Фейсбук, създадена от младите информатици, поясни Кремена Митева. По думите й "осиновителите" подготвят и мултимедийна презентация, и уебсайт за дома, в който певецът на Добруджа започва да пише повестта "Жетварят". В Голямата стая на този дом през 1918 година Йовков се венчава за младата учителка Деспина.
Бронзова фигура на Йовковия герой Люцкан от разказа "Последна радост" вече посреща посетителите в двора на къщата-музей. Учениците от гимназията ще подготвят театрални етюди и по други Йовкови творби за 135-ия рожден ден на писателя, който ще бъде отбелязан през идната година.