КНСБ: Без промени във възрастта за пенсиониране

Синдикатите отново поискаха минималната заплата да стане 400 лева

От КНСБ поискаха възрастта за пенсиониране догодина да остане без промяна за всички работещи. Според синдиката, това е единственото правилно решение в оставащия месец до края на годината. Експертите предлагат на държавата спешни мерки за насърчаване на потреблението и увеличаване на доходите, предаде Нова телевизия.

Нова политика по доходите трябва да осигури минимална работна заплата поне в размер на 400 лева от догодина, предлагат от КНСБ. Те искат също така плавно увеличаване на средната работна заплата поне с 10% на година, което смятат да обсъдят с работодателите. Според тях икономиката има възможност да осигури такова увеличение. Що се отнася до данъчното облагане, те предлагат да се въведе необлагаем минимум за минималната работна заплата от 340 лева.

„Да не се тълкува, че ние сме развели байрака и сме извадили ножа. В момента размахваме пръст. Масово хората в страната твърдят, че не могат да понесат увеличение на пенсионната възраст в този размер, в който се очаква да се случи в следващите месеци. Това мотивира една силна радикална готовност за протестни действия от цялото общество”, заяви Пламен Димитров, председател на КНСБ.

Според синдикатите, ако ще се тегли държавен дълг, той трябва да е за инфраструктура и енергетика, а не за спасяване на банки.