Ердоган: Жените не са равни с мъжете

По думите му е противоестествено двата пола да бъдат третирани еднакво

„Жените не са равни с мъжете”, това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той нападна остро феминистките в Турция и заяви, че те отхвърлят концепцията за майчинството.

На среща в Истанбул за правосъдието за жени президентът заяви, че биологичните различия между жените и мъжете означават, че те не могат да имат едни и същи функции в живота, пише Нова телевизия.

„Нашата религия определи позиция за жените – майчинството", каза Ердоган пред аудитория от турски жени, включително собствената си дъщеря Сюмейе.

Ердоган продължава: „Целувах краката на майка ми, защото те миришеха на рай. Тя гледаше свенливо и понякога плачеше. Майчинството е нещо друго".

По думите на турския президент е противоестествено жените и мъжете да бъдат третирани еднакво.

„Техните характери, навици и физика са различни. Не можеш да поставиш майка, която кърми бебето си, на равна нога с мъжете. Не можеш да накараш жените да вършат всякаква работа, която мъжете могат да свършат, както в комунистическите режими. Не можеш да им кажеш да излязат и да копаят земята. Това е против тяхната деликатна природа", категоричен е Ердоган.

Преди време турският президент заяви, че всяка жена в Турция трябва да има три деца и предложи ограничаване правата за аборт и за приемане на противозачатъчни хапчета.