Среща на бизнеса с науката, местната власт и гражданския сектор

С форума в Стара Загора на 4 и 5 декември е последен и с него завършва националният цикъл

Научен форум "Връзки на развитието, насочен към стимулиране на сътрудничеството и интеграцията между институтите на Българската академия на науките, регионалната научна и образователна инфраструктура, регионалната и местна власт, гражданския сектор и иновативния бизнес от Старозагорски регион", ще се проведе на 4 и 5 декември в Стара Загора.
Целта на форума е да се съкрати пътят на научните разработки до тяхната практическа реализация и да се повиши конкурентоспособността на българските фирми, информират от ТПП Стара Загора.
Регионални академични центрове имат ангажимент да организират и проведат свои форуми, които са посветени на 145-ата годишнина от създаването на БАН. До момента са осъществени събития в 12 от центровете в страната. Форумът ще се проведе в зала "Славейков" на Община Стара Загора и в залите на регионална библиотека "Захарий Княжески" и на Регионален исторически музей - Стара Загора.
Беше създаден научен колектив с ръководител проф. Гарабед Минасян (БАН и Стопански факултет към Тракийски университет) и проф. Тодорка Атанасова (СФ към ТрУ). По време на форума те ще представят резултатите от изследване на конкурентните предимства, ограничителите и перспективите през икономиката на Старозагорски регион.
На конференцията също ще бъде представено виждането на представители на фирми от различни сектори на регионалната икономика за връзката на науката и бизнеса и как тя да стане по-добра, по-резултатна и реално да съдейства за повишаване на конкурентоспособността на регионалните ни продукти и услуги.
На форума ще бъде представена и регионалната научна инфраструктура и потенциала ѝ за партньорство с бизнеса. Ще бъде дискутирано и влиянието на държавната и общинска администрация върху развитието на връзката наука – бизнес.
Важен елемент на форума е блокът от двустранни срещи между представители на старозагорския бизнес и представители на звената на БАН, на научните звена от регион Стара Загора и други български научни звена, който ще се проведе на втория ден от форума – 5 декември (петък), по предварително заявен и съгласуван график. За да бъде тази проява по-ефективна, организаторите се обръщат с молба към всички фирми от региона, които имат потребност от научно партньорство, да заявят желанието си за срещи с конкретни научни звена, като формулират накратко, в свободна форма, темата или проблемите си. Регионален академичен център Стара Загора ще направи необходимото, за да осигури партньори от страна на научните звена.