Гледат на второ четене актуализацията на бюджета

Комисията по бюджет и финанси /КБФ/ ще гледа на второ четене актуализацията на републиканския бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/

Текстовете предвиждат нов дълг от 4 милиарда и 500 милиона лева, с част от който да осигурят пари на Фонда за гарантиране на влоговете. Дефицитът в хазната в края на годината ще достигне 3,7 на сто.

С актуализацията на бюджета за тази година се очаква да бъде забранено раздробяването на депозитите в Корпоративна търговска банка. С текстове в закона за банковата несъстоятелност пък трябва да бъдат забранени прихващанията, за да не бъде ощетен Фондът за гарантиране на влоговете. Именно 2 милиарда лева от новопоетия с бюджета дълг ще отидат към него, за да се изплатят всички гарантирани депозити в банката. Друга част от него ще отиде за покриване на дефицита, който ще достигне близо 3 милиарда лева. Министър Владислав Горанов заяви:

"Сега узаконяваме сметката, но свръхдефицитът не е нашето виждане за фискалната позиция. Бюджетът за 2015-та година ще бъде с дефицит под или равен на 3 на 100 от брутния вътрешен продукт."

Между двете четения стана ясно, че 50 милиона лева ще бъдат намерени за Коледни добавки за пенсионерите с пенсия до 286 лева:

"Решението ще бъде осигурено в рамките на съществуващите буфери във внесената актуализация. И сега има задържани 5 процента от бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, които са в дискреция на правителството. Те дават гъвкавост, така че да се гарантира изпълнението на фискалната цел."

За МВР, здраевопазване, образование и земеделие ще има повече пари до края на годината. С втората актуализация на бюджета на НЗОК ще бъдат осигурени още 100 милиона лева, които основно ще бъдат насочени към подпомагане на болниците и закупуване на лекарства.