СГС продължава делото за бюлетините от Костинброд

Сред призованите за днес свидетели е служебният премиер Марин Райков

Софийският градски съд /СГС/ продължава делото за т. нар. "костинбродски бюлетини", съобщава БНР. Единствен подсъдим е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Сред призованите за днес свидетели е служебният премиер Марин Райков.

До тук показания дадоха служители и шефове в печатницата в Костинброд, които обясняваха пред съда технологията, по която "Мултипринт" е печатала бюлетините за предсрочните парламентарни избори миналия май. Противно на внушенията, че големият брой надтиражни бюлетини са били подготвени за подмяна на вота, опасност, според разследващите, предотвратена от акция на Прокуратурата и ДАНС в деня за размисъл на 11-и май 2013-а година, свидетели по делото обясниха, че грижливо заснетите и показани от Прокуратурата бюлетини са били т.нар. "технологичен брак" и с тях не е имало как да се гласува. Стотиците хиляди бюлетини в деня на акцията са били нахвърляни в стаи за технологичен брак, а после грижливо подредени и поставени в кашони, за да бъдат докарани в София.

Посланикът ни в Италия и служебен премиер през май миналата година Марин Райков е призован за днес и според наша информация ще даде показания в процеса срещу бившия си главен секретар. За разпит са призовани и служители на дирекцията в Министерския съвет, която на предишните предсрочни парламентарни избори е отгаваряла директно за организацията на изборния процес.