В Странджа садят Кримски чай

Еколози възстановяват изчезващи находища

Служители на ПП „Странджа” започнаха да възстановяват застрашеното от изчезване растение Кримски чай. От рядката билка вече са засадени 150 стръка, а целта е постепенно да се възстановят някогашните находища, които са на изчезване.
Акцията на парк „Странджа” стартира от местността „Пейково”, където беше засадено първото поле с кримски чай. Странджанският кримски чай е вид, съхранил се на българска територия единствено в Природния парк по варовити склонове около Малко Търново и село Стоилово.
Уникалното за региона растение е южно и е дошло от Средиземноморието. Странджа е крайната точка на неговото разпространение.
Малко известният кримски чай (Sideritis syriaca L.) с нищо не отстъпва на известния у нас и в чужбина „мурсалски“, за който се твърди, че го пиели даже американски и руски космонавти по време на подготовка. Известен е още като билката на младостта или странджанска виагра.
Кримският чай е едно от чудесата на Странджа. Билката е ендемит или иначе казано - вид, който расте само на едно място в света.
Кримският чай е включен е в Закона за биологичното разнообразие, както и в Червената книга на България, като застрашен от изчезване вид.