Родители: Само 17% от децата ни се хранят здравословно в училище

Учениците над 10 години категорично отказват да посещават стола за хранене

94% от родителите смятат, че имат познания за здравословното хранене и знаят какво е здравословно и балансирано. Когато обаче въпросът е дали децата им се хранят здравословно, процентът на твърдо отговорилите „Да“ драстично намалява и е едва 17%.
Това показва проучване сред родители на ученици от София, проведено през месец ноември от консултантска компания „ВА груп“, съобщи за Bulgariautre.bg Ася Асенова от компанията.

Представата за здравословно хранене на родителите се свежда до това да не се купуват вредни храни от лафката, да има плодове и зеленчуци в бюфета и да се осигури стол с топла храна.
Някои родители са прагматични - приемат през деня детето да се храни с некачествени сандвичи, пък у дома да компенсира със салата и супа.

Анкетата сред родителите на ученици е следствие от проведеното в началото на учебната година проучване сред директори на столични училища.
Тогава стана ясно, че в столовата се хранят едва около 30% от учениците от 1 до 4 клас. Повечето не харесват приготвения обяд и атмосферата. Огромният проблем е при учениците над 10 години, които категорично отказват да посещават стола.

Позитивен сигнал е, че все повече подрастващи си носят от дома балансиран обяд в кутия.
В тази връзка екипът на консултантска компания „ВА груп“ проведе тест и сред самите ученици. В него взеха участие гимназисти от 8 до 11 клас и респонденти от 6 и 7 клас.
Целта бе да се измери тяхната компетенция в сферата на здравословното хранене. Резултатите показват, че повечето подрастващи не познават основните хранителни групи, не могат да определят размера на подходящата за тях порция, нямат никаква представа от калорична стойност на продуктите, нито какво количество калории им е нужно, не знаят кои продукти какви минерали и хранителни елементи съдържат и защо са нужни за здравето.

Участниците в отделните проучвания единодушно определят, че ролята на родителя за изграждане на здравословни хранителни навици е около 80%, а на училището от 30% до 50%.
Именно с разширяване на знанията на тема здравословно хранене сред подрастващите се е заел екипът на lunchbox.bg чрез проекта „Хранене с баланс - здраве в аванс“.
В него участват директор, учители, родители и ученици от Първа частна математическа гимназия, както и преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Накратко целите на проекта са:
1. Да запознаем децата с концепцията „Балансирано хранене” и да ги научим как практически просто и лесно да се хранят добре през целия ден.
2. Да бъде намалена консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар.
3. Да бъдат показани основните заболявания, причинени от индустриалните храни.
С активната работа на учениците и задълбоченото им изследване в проекта „Хранене с баланс – здраве в аванс“ се цели да бъде изготвена обучителна програма.
Тя ще бъде достъпна и безплатна за всички учители, ученици, заинтересовани млади хора и всички, които желаят да научат повече за здравословния начин на живот.
Проектът е с продължителност 5 месеца. Ще последват презентации и научни конференции от самите ученици.