Дерат вложителите на КТБ със солени такси

Вижте как можете да спестите стотачките за теглене в брой


Драмата КТБ е почти на финала, поне за вложителите с гарантирани депозити до 196 000 лева. Остава само седмица до заветната дата 4 декември, когато ще започне изплащането на влоговете. Ясни са и деветте банки, в които това ще става, както и разпределението по ЕГН-та. Вложителите обаче останаха заблудени, че ще получат парите си накуп или както пожелаят без да заплащат никакви такси. Оказва се, че безплатен ще бъде само първият превод и то ако парите не се теглят в брой, а се прехвърлят по сметка или в друга банка.
Иначе, всеки, който иска да получи на ръка парите си от касата на съответната банка ще трябва да плати солена такса. Ако сумата е до 3 000 лева, то банковата такса е само 3 лв. Но за всеки лев отгоре клиентите ще трябва да плащат 0.4% от изтеглената сума. Това означава, че ако имате 100 000 лева, ще трябва да платите 400 лева такса за обслужването в съответната банка от където теглите парите си. Таксата пада наполовина, ако направите предварителна заявка. Но тогава ще можете да си получите сумата от влога след два работни дни или най-рано на 8 декември.
Има ли начин да избегнем солените банкови такси, при условие че парите ви трябват в кеш? Вариантите не са много, но все пак може да спестим малко непредвидени разходи с комбинативен подход.
Ако имате банкова сметка, най-добре е да прехвърлите парите си в нея от обслужващата банка. Ако нямате, то е добре да си разкриете такава в банка по ваш избор. Еднократният превод на сумата няма да ви бъде таксуван. След това трябва да отидете в банката, където сте превели парите и да подпишете срочен договор за минимален срок. Повечето банки предлагат такива минимум за 1 месец, но има и такива, в които спокойно можете да си направите срочен влог само за една седмица. На датата на падежа вече можете да изтеглите влога си без да дължите никакви такси за обслужване или други комисионни.