Небостъргач изниква и в „Зорница“

Нов небостъргач започна да се строи в Бургас. Този път мястото е в комплекс „Зорница“ зад стадион „Нефтохимик“, а първата копка е направена през лятото, през октомври вече са излети основите. Според проекта, който се разпространява в интернет пространството жилищната сграда ще е на 22 етажа и се нарича „Лазурен бряг“. Размерите на апартаментите ще са около 80 – 100 кв/м. а цената им варира от 800 до 1000 евро на кв.м.

В трите сутеренни нива на 22-етажната резиденция е разположен подземният паркинг, до който се достига директно чрез асансьори, на партера се намират фоайе с рецепция, лоби бар, супермаркет и други търговски обекти, а на втория етаж – пешеходна пасарела над бул. ”Димитър Димов”, осъществяваща пешеходния достъп на живущите в сградата до морската градина и плажа. Възможен е и транспорт до там с голф колички и влакче. Офис помещенията са разположени в двете нива над партера, рекламират се в сайта авторите на проекта. В сайта сградата се рекламира на български, руски и английски с гарантирана гледка към Черноморския залив на Бургас, Атанасовското езеро и морската градина на града, така е описана новата жилищна сграда до Английската гимназия.
Самите сгради не напомнят по нищо, че са проектирани от български архитекти или поне инвеститорът не е българин, въпреки че изпълнителят се рекламира, че е строил местни обществени и жилищни сгради. Архитектурата на сградата наподобява големите хотели в началото на Поморие или високи сгради в Москва.

Кой е собственик на резиденцията не е обявено официално, но според хора от бранша това е небезизвестната строителна фирма „Унистрой”.

По плана на комплекса преди време бе предвидено на това място да се появят кули-близнаци, сега започва изграждането само на една жилищна сграда, която има амбиции да бъде с четири етажа по-висока от познатите в соц-а панелни високи блокове в този комплекс.
Според информацията, изнесена на сайта сградата ще е готова през октомври 2016 година, съобщава агенция Фар.Тя ще предлага 179 студия и апартаменти с една, две и три спални, завършени до ключ.
Това е третият подобен проект в Бургас, преди време Ваклин Стойновски имаше амбиция да строи небостъргач в морската градина, на мястото на бившата воденица, която бе премахната. След това се появи и нова висока сграда в „Меден рудник“, която в момента се разпродава. Отначало тя трябваше да е 60 етажа, в момента стигна само до 30. В момента там можете да се купи апартамент от 75 кв.м за 62 000 лева, или иначе казано - за 826.67 лева на квадрат. Собствениците от „ГМ строй” продават апартамент с източно изложение на 9 етаж. Сградата обаче е само с акт 14, т.е. е на груб строеж. Продавачите уточняват, че партидата към ЕВН е платена. Цената е 52 000 лв. и 30 вноски по 342 лв. към строителната фирма.

Небостъргачът в „Меден рудник” реално е първата подобна сграда в Бургас. Той трябваше да бъде напълно завършен още през 2012 година, това обаче така и не се случи.
Междувременно и данъчните започнаха да продават апартаменти в култовата сграда заради непогасени задължения на собственика й. Около името на „ГМ строй” се завъртяха доста скандали. В една друга известна сграда пак в „Меден рудник” – т.нар. Краставица. Живущите там години се лутаха по институциите, тъй като заради ред неуредици им се налагаше да плащат промишлен ток и вода.