Туроператори от цял свят идват в Пловдив

Парите

26-11-2014, 08:30

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдив домакин на Петата международна среща на туроператорите

Новите туристически обекти и атракции в града ще бъдат представени

Петата международна среща на туроператорите започва в Пловдив. Организатор на събитието е Община Пловдив, чрез Общинско предприятие "Туризъм", съвместно с Министерството на туризма.

Събитието е насочено към популяризиране на България и в частност Пловдив и региона като конкурентноспособна туристическа дестинация, подходяща за туризъм през цялата година.
На предстоящата среща ще бъдат представени новите туристически обекти и атракции в града, част от културно-историческото наследство.
Форумът набира все повече популярност сред туристическия бранш в страната и чужбина и печели международен авторитет. Потвърдилите участие до момента са над 90 организации.
Журналисти и туроператори от България, Великобритания, Китай, Русия, Турция, Грузия, Италия, Унгария, Македония, Черна гора, Гърция, Мароко, Индия, Сърбия, Румъния, Франция и други държави ще се включат в престижния форум.
В програмата са предвидени работни срещи, които предоставят възможност за директен контакт с потенциални партньори и поставяне начало на успешни сътрудничества.
В Петата международна среща на туроператорите акцент е събитийният туризъм. Специално за форума е режисиран музикален спектакъл "На сватба в стария Пловдив" на Държавна опера - Пловдив, с участието на ансамбъл Тракия, чието действие се развива в къщите в Стария град.
Във фокуса на есенното издание ще бъде и фестивалът "Дефиле на младото вино". Той е част от събитията, насочени към реализирането на национална стратегия за виното и създаването на атрактивна възможност и повод за посещение на гости от цялата страна и чужбина в Стария град.
Производителите на вино представят в неповторимата атмосфера на старите къщи своите млади вина. Дегустациите са съпроводени с културни събития, лекции, посветени на виното, които комбинирано с десетки локации, ресторанти, нощни клубови и др. превръщат събитието във важен акцент за Пловдив.
В последните години Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. По последни данни градът бележи най-добри резултати в развитието на туризма спрямо останалите градове в България със среден показател от 18,64%, който включва - реализирани нощувки , посетили туристи и приходи от нощувки.
За първото 9-месечие на тази година данните сочат устойчив ръст по много от показателите и дават основание за оптимизъм за една силна година за туризма в Пловдив и региона според НСИ.
Увеличаването на ръста от реализираните нощувки е общо с 14,07%, спрямо първите 9 месеца на 2013г. Туристите, посетили Пловдив бележат ръст от 7,81% , а приходите от реализирани нощувки са се увеличили с 34.04 % спрямо 2013г. Тези ръстове се дължат на успешното популяризиране на Пловдив като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.
Спечелената титла Европейска столица на културата и всички успешно стартирали проекти и събития, по време на конкурса, както и бъдещата културна програма, се очаква до осигурят устойчив ръст на туристите през следващите години. Многобройните събития и международни фестивали осигуряват постоянен поток от посетители от България и развиват събитийния туризъм в региона. Официалното откриване на Петата международна среща на туроператорите ще се състои утре от 9.00 ч.