Прополисът - панацея за всичко

Животът

26-11-2014, 11:32

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лечебните свойства на прополиса

Да надхитрим грипа с пчелен прополис

Лекува кости,алергии,карциноми

Прополисът, произведен от пчелите, е панацея за почти всички болести. Събрано от растенията и обработено от пчелите работнички, това вещество служи както за строителен материал в кошера, така и като дезинфектант, стерилизатор и антибиотик. С прополис кошерът се опазва от разпространението на зарази и замърсяване и устоява на плесени, бактерии, вируси и гъби.

Прополисът съдържа над 150 активни съставки - много витамини, микроелементи, желязо, цинк, аминокиселини, въглеводороди, алкохоли и дъбилни вещества, благодарение на които лекува повече болести от Здравната каса, пише Vsekiden.com.

Убива бактериите

Едно проучване изследва антибактериалните свойства на пчелния прополис за здравето на устната кухина и по-специално кореновите канали. Изследователите сравняват прополиса с калциев хидроксид, който очевидно е много ефективно антимикробно средство, и установяват, че пчелният продукт е значително по-ефикасен и силен при елиминиране на някои микроби.

Прополисът традиционно се използва срещу настинки и грип, така че това проучване ясно показва, че разполага с мощни способности да унищожава бактериите по цялото тяло. Така за нас става по-ясно защо прополисът така бързо се справя с възпаленото ни гърло и защо едно от основните му приложения според хората, които го приемат редовно, е срещу простуда.

Сваля кръвното налягане

Азотният оксид е много важно вещество за здравето на сърцето. Вътрешната обвивка на кръвоносните съдове го използва, за да сигнализира околната гладка мускулатура да се отпусне, като по този начин води до разширяване на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв. Намаляването на количеството азотен оксид играе съществена роля в покачването на кръвното налягане. Без достатъчно наличност, ще получим инфаркт.Съществува ензим, наречен тирозин хидроксилаза, който ограничава продукцията на азотен оксид в тялото ни. Изследователите считат, че прополисът може да намали този ензим, като по този начин намалява и нивото на кръвно налягане.

 

Лекува костите

Прополисът помага за изграждане и поддържане на здрава костна тъкан. Учените откриха, че кафеената киселина фенетил естер, много мощно съединение, открито в прополиса, може да спре и дори да обърне процеса на развитие при остеолитични костни заболявания. Това съединение е много ефективно за потискане на възпалителните съединения, които предизвикват тези костни заболявания.

Медиците дори считат, че прополисът може да бъде потенциално лечебно средство при остеопороза. Така че, ако страдате от загуба на костна плътност или имате фамилна обремененост, ежедневният прием на прополис би бил много разумен.

Бори се с алергиите

Една невероятна полза за здравето от приема на прополис е успокояването на симптомите на сезонните алергии. Установено е, че потиска значително освобождаването на хистамин - съединение в организма, което ни кара да кихаме, причинява сълзене на очите и хрема. Резултатите от изследванията показват, че прополисът може да бъде много ефективен при облекчаване на симптомите на алергичен ринит.

Убива ракови клетки

Прополисът предотвратява и може да потиска развитието на рака на простатата, от който страдат все повече мъже. В лабораторни условия учените стигнали до заключението, че прополисът значително подобрява клетъчната смърт при раковите клетки в простатата и предполагат важната му роля в химиопревенцията на този вид рак.

Помага при карцином на дебелото черво

Учените решили да изследват прополиса едновременно като противораково и антимикробно средство. Първо приложили от веществото на четири различни патогени, при което показало много силната му антимикробна активност.

След това го тествали срещу раковите клетки на дебелото черво. Така окрили, че прополисът предизвиква некрозна смърт на раковите клетки като прекъсва кръвоснабдяването им, без да засяга здрави клетки. Както знаем, химиотерапията прави обратното на това - тя убива и здрави живи клетки заедно с раковите, поради което има толкова разрушителни странични ефекти.

Справя се с хранителните отравяния

Медици са открили, че прополисът потиска растежа на трите основни вида бактерии, причиняващи хранително отравяне. Счита се, че може да се използва като подкрепа на традиционната терапия при инфекции, особено когато антибиотиците не показват резултат срещу тези микроорганизми.

Прави спортистите шампиони

Богатият на антиоксиданти прополис прави от спортистите шампиони. Активната съставка в пчелния продукт, известна като кафеена киселина фенетил естер, има широк спектър на биологично действие, включително антиоксидантно, противовъзпалително и антивирусно. Учените са изследвали кръвта от 30 велосипедисти, които се тестват за издръжливост в продължение на две до четири години. Така открили, че кафеената киселина фенетил естер (едно от най-мощните съединения в прополиса) насърчава спортните постижения. Освен това веществото защитава от прегряване или топлинен удар.