Лечебните свойства на прополиса

Едно средно голямо пчелно семейство може да събере от 100 до 300 г прополис годишно

Терминът прополис идва от Гърция и в превод означава "защита на града". Наименованието не е случайно, защото се свързва със сложната йерархия на пчелното семейство в кошера.

Наричаният още пчелен клей, той има високо съдържание на витамини (В1, В2, В6, А, С и Е), белтъчини и други полезни за организма вещества. Има противомикробно, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Прополисът унищожава вирусите, бактериите и гъбичките.

Показва добър ефект върху язви и рани, като спомага за по бързото им зарастване. Прополисът е и болкоуспокояващо средство. Ефикасен е и за хемороиди и разширени вени, защото спира вътресъдовото кръвосъсиране. Този пчелен продукт се използва и като лек при бъбречни заболявания, възпаления на дихателните пътища, мазоли и др., пише "Gotvach.bg".
Най-честите източници на прополис са елдата, тополите, върбите и конският кестен Най-честите източници на прополис са елдата, тополите, върбите и конският кестен.

Прополисът съдържа голямо количество летливи етерични масла, които имат силни антимикробни свойства. Антимикробното действие на прополиса е много добре изучено по отношение на редица бактерии – Staphylococcus, Salmonella, Streptococcus haemolyticus, Bacillus haemolyticus.

Прополисът има силно противогъбично действие, най-вече срещу различните видове нисши гъбички, които са виновници за някои заболявания по кожата и окосмената ѝ част. Той има особено силно действие срещу следните гъбички – Ahorion, Candida albicans, Epidermophytom, Mikrosporium. Именно прополисът е една от малкото естествени съставки, които имат силно антивирусно действие.
Прясно изваденият от кошера прополис е лепкава и мека маса Прясно изваденият от кошера прополис е лепкава и мека маса


Резултатите от проведени изследвания дават основанието да се смята, че прополисът е много силно профилактично средство срещу лъчева реакция, а също така е добро лечебно средство срещу лъчеви поражения. Почти няма съмнение в силните противоракови и противотуморни свойства на прополиса.

Флавоноидите в прополиса са една от главните му целебни субстанции, която се препоръчва в лечението на над 40 заболявания. Главният лечебен ефект е насочен към капилярната система и състоянието на съдовете. Той оказва добро съдоразширяващо действие, има диуретичен и жлъчогонен ефект. Освен това прополисът влияе благотворно върху жлезите с вътрешна секреция като щитовидна жлеза, тимус, надбъбречни жлези, панкреас. Външно приложен прополис се използва за лечение на гнойни, травматични рани, екземи и изгаряния.

В състава на прополиса влизат восък, растителни смоли, цветен прашец и етерични масла, механични примеси и дъбилни вещества В състава на прополиса влизат восък, растителни смоли, цветен прашец и етерични масла, механични примеси и дъбилни вещества


Прополисът намира много широко приложение при лечението на различни дихателни заболявания, заболявания на периферната нервна система – ишиас, плексит, радикулит, неврити и невралги, а също и кожни болести. Много е ефективен при заболявания на храносмилателната система – колит, диспепсия, гастрит, стоматит, афти, язва и други. Лекува гинекологични заболявания – ерозия на шийката на матката, трихомони. Намира много широко приложение в пастите за зъби и водите за уста.

Натурално лекарство срещу възпалени венци
Можете да намачкате парченце прополис, докато омекне и да го сложите върху венците за през нощта. Ако сте с кървящи венци, можете да си направите домашна вода за уста като използвате смес от малко вода с няколко капки прополис.
Съхранявайте прополиса на тъмно и сухо място при температура не по-висока от 25 градуса Съхранявайте прополиса на тъмно и сухо място при температура не по-висока от 25 градуса.

Преди да започнете да използвате прополис, трябва да знаете, че употребата му често води до алергии. Това се дължи на многокомпонентния му състав. Основните му свойства, които предизвикват алергична реакция са производни на т.нар. кофеати, на салициловата киселина и зрънцата на цветния прашец.

Понякога при контакт с кожата могат да предизвикат дерматологични проблеми, а при добавяне в храната – стоматит и ерозия на устната кухина. Чувствителните към прополис най-често са хора, които са алергични към ухапване от пчели или с предразположеност към алергии.