Решават съдбата на паметника пред НДК до края на годината

Паметник няма, има само останки, заяви столичният кмет

След като възстановихме и изградихме пешеходната зона на бул. „Витоша“ виждаме голямата разлика между пешеходната зона на булеварда и паркът на НДК.

Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при инспекцията на ремонтните дейности на парка пред НДК, предаде „Фокус“.

Относно паметника пред НДК, кметът каза, че е имало сериозни дискусии по този въпрос. „В момента, в Общинския съвет предстои да бъде внесен доклад за това какво ще се случва. Общинският съвет ще реши съдбата на паметника. Лично моето мнение е, че паметник няма, има само останки от паметник. На два пъти Столична община финансира демонтажа на опасни елементи от паметника“, каза Фандъкова и посочи, че за нея е важно този проблем да бъде решен до края на тази година.

„Този парк е над 160 дка. и е построен преди близо 45 години и от тогава е имало само частични ремонти. Сега всеки софиянец, както и гостите на София, виждат състоянието на парка. Той е от малкото проекти, в които финансирането на СО е много по-голямо от финансирането по Оперативната програма“, заяви Фандъкова.

Тя обясни, че това се дължи на факта, че независимо, че София е най-големият град, столицата е имала ограничения при кандидатстването по ОП „Регионално развитие“ в предишния период.

„Въпреки това, ние сме доволни, че близо 5 млн. лева са безвъзмездни, останалите успяхме да осигурим от бюджета, така че целият парк да се ремонтира. Става дума за ремонт и възстановяване“, подчерта Фандъкова.

„Останалите елементи са осветлението не само в парка, но и осветлението по околните булеварди, което означава цялостен интегриран проект. Очаквам до края на годината първият етап да бъде приключен. Заложили сме около 4 млн. от бюджета за следващата година, така че ремонтът да се завърши цялостно“, добави още кметът на София.