2 години затвор за кражба на кредитна карта

Непълнолетен съучастник се отърва с условна

Наказание 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим наложи Окръжен съд Бургас на Георги Каменов за извършеното от него престъпление кражба при условията на опасен рецидив. Непълнолетният Д.Д. е осъден на 8 месеца условно лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 2 години изпитателен срок. Той е наказан за кражбата и за престъпление против кредитната система.
Окръжен съд Бургас призна Каменов за виновен в това, че за времето от 23 ч. на 15.09.2013 г. до 01,30 ч. на 16.09.2013 г. в гр. Несебър, при условията на опасен рецидив, след предварителен сговор в немаловажен случай, в съучастие като помагач с непълнолетно лице – извършител, като му помогнал чрез повдигане да се качи и проникне през отворен прозорец в апартамент, отнел сумата от 245 лв., кредитна карта и лист с ПИН код за нея, без съгласието на собственичката им и с намерение противозаконно да ги присвои.
Д. Д. е признат в виновен, че по същото време и място, като непълнолетен и като разбирал свойството и значението на извършеното и можел да ръководи постъпките си, през отворен прозорец на апартамент, след предварителен сговор в немаловажен случай в съучастие с Каменов, последният като помагач, отнел сумата от 245 лв., кредитна карта и лист с ПИН код за нея от пострадалата. Той е признат за виновен и в това, че на 16.09.2013 г., при условията на продължавано престъпление и посредствено извършителство, чрез малолетно момиче, използвал платежен инструмент – кредитна карта, без съгласието на титуляра й, като на три пъти в 02,42 ч. , в 02,43 ч. и в 02,44 ч. от банкомат в Несебър изтеглил съответно 40 лв., 50 лв. и 200 лв., общо 290 лв.
Окръжен съд Бургас разгледа делото като съкратено съдебно следствие по молба на двамата подсъдими и след като те признаха вината си и дадоха съгласие събраните в досъдебното производство доказателства да се ползват при постановяване на присъдата им.
По делото е установено, че двамата подсъдими и техни познати се разхождали около 23 ч. в Несебър, когато Каменов видял отворен прозорец на първия етаж на жилищен блок. Под него имало друга постройка, на която подсъдимият се качил и погледнал през прозореца в апартамента. Той слязъл и предложил на двама от компанията да извършат кражба. Непълнолетният Д. Д. се съгласил и след като Каменов го повдигнал, се качил върху постройката и влязъл в жилището. Той взел портмонето на пострадалата, което било оставено върху шкаф в стаята, където тя спяла, и го хвърлил на Каменов, който го отворил и взел вещите, предмет на престъплението. След това непълнолетният предложил да върнат портмонето и Каменов му помогнал отново да се качи върху постройката пред апартамента. Като се върнал Д. Д. съобщил на останалите, че познава пострадалата от училището, където работела.
Каменов си поделил парите с Д. Д. и трето лице, а непълнолетният казал на придружаващото ги малолетно момиче, че тя трябва да изтегли пари от кредитната карта, защото той не разбирал от тези работи. Двамата отишли до банкомат и изтеглили общо 290 лв. с помощта на отнетата кредитна карта и листчето с ПИН кода.
Представителят на Окръжна прокуратура Бургас обърна днес внимание, че въпреки младата си възраст, Каменов е многократно осъждан и е извършил деянието при условията на опасен рецидив. Прокурорът посочи, че предметът на престъплението – 245 лв., е в относително нисък размер, затова наказанието му следва да бъде определено в минималния предвиден от закона размер – 3 години, след което да се намали с 1/3 по реда на съкратеното съдебно следствие и да му се наложи 2 години затвор при строг режим.
Държавният обвинител каза, че Д. Д. търпи в момента наказание пробация и обърна внимание на непълнолетната му възраст и на обстоятелството, че продължава да учи. Прокурорът поиска за него наказание 1 година лишаване от свобода, като след редукция по института на съкратеното съдебно следствие, му се наложи наказание 8 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване да бъде отложено с 2 години изпитателен срок.
Защитникът на Каменов пледира, че предложеното от прокуратурата наказание е твърде високо и помоли за по-леко такова.
Служебният защитник на непълнолетния поиска наказание пробация, като се мотивира с крехката възраст на своя подзащитен и наличието на многобройни смекчаващи отговорността му обстоятелства. Той е бил неосъждан към момента на деянието и е направил всичко възможно, за да се запише отново на училище и други.
Присъдата на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас.