ТЕЦ 2 е най-големият замърсител на въздуха в Европа, твърди доклад

Като цяло Европейската агенция по околна среда нарежда България на седмо място в класацията

България е на седмо място в Европа по размер на щетите, които индустриалното замърсяване причинява на въздуха. А ТЕЦ „Марица изток 2” е замърсител номер едно на континента.

Изводите са от проучването на ЕАОС (Европейската агенция по околна среда) "Цената на замърсяването на въздуха от промишлените централи – актуализирани резултати." Докладът оценява редица вредни въздействия, причинени от замърсяването на въздуха, в това число преждевременна смърт, болнични разходи, загубени работни дни, здравословни проблеми, щети върху сградите и намаляване на селскостопанските добиви.

Като цяло България се нарежда на седмо място в класацията на европейските държави, когато се разглежда цената на щетите като абсолютна стойност.

"ТЕЦ "Марица Изток 2 "ЕАД беше промишлената централа на второ място по разходи за покриване на щети от замърсяване на въздуха в предходния  доклад на тази тема през 2011 г.

Замърсяване на въздуха и емисиите парникови газове от промишлеността в Европа струва на обществото между 59 и 189 млрд. евро за 2012 г., сочат резултатите на ЕАОС. Половината от стойността на тези щети се дължи на едва 1% от промишлените предприятия. Посочената горна граница на цената е приблизително равна на брутния вътрешен продукт на страна като Финландия или половината от БВП на Полша.

България е категоричен първенец с ТЕЦ „Марица изток 2”, а сред първите 50 страни присъстваме с общо шест предприятия. Всички те са топлоелектрически централи.