Рокади в енергетиката

Смениха шефовете на НЕК, ЕСО и държавните тец и мини

Българският енергиен холдинг направи поредните смени на шефове в държавната енергетика.
Освободена е директорката на НЕК Екатерина Истаткова, на горещия стол на шефа на националната компания сяда Петър Илиев. Досега той бе зам.-директор, а преди това е бил шеф на производството в компанията.

Уволнен е и Шишман Чаушев, който бе шеф на Електроенергийния системен оператор, а преди това шеф на “Булгаргаз”. Чаушев дойде в енергетиката по времето на кабинета “Орешарски”, преди това е бил данъчен. За шеф на ЕСО връщат Иван Йотов, който оглавяваше системния оператор по времето на предишния кабинет “Борисов” и бе освободен със смяната на властта. Освен това в новия екип влизат Димитър Вълчанов и Милко Милков.

Холдингът направи промени и в бордовете на държавните енергийни фирми.
Георги Христозов е освободен от борда на директорите на “Мини Марица-изток”. След освобождаването му като шеф на борда на директорите на БЕХ през август по време на служебния кабинет той бе оставен в борда на директорите на мините.

Освен него е освободен и Георги Златев. Местата им заемат Диян Червенкондев, бивш депутат от ГЕРБ, и Николай Диков. Андон Андонов запазва позицията си в борда. След провеждане на заседание на Съвета на директорите ще бъде избран изпълнителен директор на дружеството.
В ТЕЦ “Марица-изток 2” за член на съвета на директорите е избран Диян Димитров, който заменя Михаил Митков. Промените ще влязат в сила от деня на вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписвания, съобщават от холдинга. Промените се правели заради подобряване на управлението на дружествата и за стабилизиране на финансовото им състояние.