Меглена Кунева: Обществото е убедено в необходимостта от съдебна реформа

Резултатът ще бъде подредена държава с ясно върховенство на закона, смята вицепремиерът

За първи път обществото е единодушно за необходимостта от съдебната реформа. Това каза в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” вицепремиерът Меглена Кунева. По думите й дори и противниците на тази реформа в крайна сметка са я подкрепили.

„Получи се критична маса от хора, които подкрепят съдебната реформа и това е много важна основа за следващи стъпки. Сама по себе си тази реформа означава икономика. Това е въпрос на доходи, на работни места, на политика, свързана с растежа на доходите и икономиката”, коментира вицепремиерът.

Меглена Кунева каза още, че много инвеститори са напуснали България именно заради липсата на сигурност и справедливи съдебни решения.

„В стратегията е предложено ВСС да се раздели на две колегии – прокурорска и съдийска - нещо, което и главният прокурор подкрепи. Освен това, се предвижда да има прозрачен избор на членовете, ежегодни доклади, мерки за предотвратяване на конфликт на интереси, както и провеждането на прозрачни конкурси и ефективни атестации”, допълни Меглена Кунева.
Според вицепремиера резултатът от съдебната реформа ще бъде подредена държава с ясно върховенство на закона.