Нов вид вълци нападат странджанските села

На нова модификация на странджанския вълк се натъкнаха учени. Хищникът е кръстоска между чакал или куче с вълк . Това показал анализът на общо 100 проби взети за генетичен анализ от учени на територията на цялата страна. Други 100 чакали в лабораторията да бъдат изследвани.
Данните бяха оповестени от сдружение Дива природа-Балкани, по време на обществено обсъждане на план за действие за вълка в България.
Според учените хибридът се е появил след отстрел на хищниците в брачния период. В тази връзка природозащитниците предлагат да се забрани убиването на вълците в период, когато се размножават. Срещу това обаче скочиха най-вече животновъдите. „Единственото, с което съм съгласен в този план е това, че вълкът наистина е едно страхотно животно. Искам само да кажа, че не той, а ние-животновъдите сме изчезващия вид в Странджа. Ако тръгнем да защитаваме вълка, по начина по който вие предлагате, няма да остане нито едно животно в Странджа”, обяви председателят на Асоциацията на животновъдите в Странджа- Румен Люцканов, пише агенция фар. Той се закани, че ако планът бъде приет в този си вид ще срещне голям отпор най-вече от местните в Странджанския край.
„Не ни стигат болестите и държавата, а сега и вълци да ни морят. Аз все си мисля, че трябва да остане животновъдство в България. В моето стопанство давам хляб на 60 човека. Ако животните изчезнат тези хора отиват на улицата”, гневно допълни Люцканов.
В подкрепа на неговите думи се обявиха и представители на различни ловни сдружения и горски стопанства в областта. По думите на експертите данните в доклада на природозащитниците относно числеността на популацията в нашия регион е напълно сгрешена. „Тези вълци, които вие давате в Странджа ги умножете по 3-4 и тогава ще получите реалния брой. Аз съм против ограничаването на отстрела”, бе категоричен ловецът Ангел Ангелов. Сахак Сахакян, дългогодишен експерт по охраната на горите, сега зам.-председател на ловно сдружение „Лебед” посочи още една грешка в доклада. „Вълкът не е санитар, той е хищник. Хранителната верига е като пирамида. В основата са младите животни и най-отгоре старите и болните. Тази пирамида рухва ако се разместят основите, а именно там напада вълкът. Той напада малките, тъй като са по-лесна плячка, а и месото им е по-крехко”, допълни специалистът. По негови данни популацията на вълците прогресивно нараства. Сега средата за хищникът е много по-благоприятна , отколкото преди 100 г. Голям принос за това оказва и обезлюдяването в селските райони, посочва Сахакян. Той препоръча на еколозите да обърнат по –голямо внимание на плана за действие и чак след това да го въвеждат. „Един план е съставен от точка „А”, което е базата, данните в него, а точка „Б” са целите, които се поставят. Вашата точка”А” е не е вярна, а точка „Б” изобщо нямате, липсва”, каза още експертът.
От екологичната асоциация заявиха от своя страна, че целта на общественото обсъждане е да се получат мнения, коментари и становища и едва след това членовете в работната група ще преценят какво е излишно или би могло да се добави в него.