Станишев готов да работи за каузата "Шенген"

„Има ясни критерии за влизането в Шенген и България ги е изпълнила. Трябва да признаем, че Европейската комисия има основания в критиките си по отношение на съдебната система, вътрешния ред и борбата с корупцията и организираната престъпност. Надявам се на обективен следващ доклад на комисията, който изрично да посочи проблемите и какво очаква от българските институции", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в коментар на очакванията на вицепремиера Меглена Кунева за негативен доклад на Европейската комисия, което отново да забави приемането на България в Шенген.

„Шенген не е разменна монета и пред страната ни не може постоянно да се поставят нови условия. Трябва ни единна позиция, която да защитава националния интерес и аз съм готов да работя с българското правителство, за да направим тази кауза възможна. Призовавам и Народното събрание да излезе с нарочна декларация по темата. Партията на европейските социалисти и парламентарната ни група винаги са стояли на позицията, че България отдавна е готова да влезе в Шенген и че не е редно за едно и също нещо страната ни да бъде наказвана два пъти. Ще настоявам за подкрепа от Европейската комисия и в рамките на Европейския съвет. Вече поисках подкрепата на заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс, който отговаря за Механизма за сътрудничество и проверка", посочва Станишев.

Планът Юнкер едва ли ще съживи европейската икономика. Той е стъпка в правилната посока, но не е достатъчно амбициозна - каза лидерът на ПЕС по повод "Инвестиционния план за Европа", който беше представен в Европейския парламент от председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер.