Паркът около НДК ще е готов през пролетта

Ремонтът на парка около НДК ще бъде готов през пролетта на 2015 г.

Той е на стойност над 13 млн. лв. - над 8 млн. лв. са осигурени от бюджета на Столичната община, а останалата част от сумата - близо 5 млн. лв. - са по Оперативна програма "Регионално развитие". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на парка. Тя отбеляза, че става въпрос за парк от над 160 дка, построен в началото на 80-те години на 20-и век, като оттогава е имало само частични ремонти на парка.

Това е един от малкото проекти, при които финансирането на Столичната община е по-голямо, отколкото това по оперативната програма. По думите й причината е, че Столичната община е имала ограничения при кандидатстването по "Регионално развитие". Ремонтът на парка ще продължи в два етапа.

Първият предвижда подмяна на ВиК мрежите, ремонт на фонтана в подлеза на НДК, обновяване на каскадите, подмяна на плочи и конструкции, възстановяване на каскадата в детския сектор. Вторият етап предвижда изграждането и рехабилитирането на близо 24 хиляди кв.м. велоалеи и тротоари, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, възстановяване на парковите настилки, на зелените площи.

Предвижда се подмяна на уличното и парковото осветление, чрез което ще се намалят емисиите на парникови газове. Ще бъде направена поливна система за целия парк, ще има две автоматизирани обществени тоалетни, видеонаблюдение. Изцяло ще бъдат поставени нови пейки, кошчета за смет, чешми, съдове за отпадъци, отводнителни решетки, отдушници.