Фандъкова: Заводът за отпадъци ще е с ново и модерно оборудване

Кметът притеснен за строителството на приемната сграда и на подземните инженерни мрежи в завода в село Яна

Столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира строителните работи на Завода за механично биологично третиране на отпадъци край село Яна, предаде Агенция „Фокус”.

По думите на Фандъкова всяка седмица се извършват проверки на място, а веднъж месечно лично тя проверява напредъка с представители на висшия мениджмънт на компаниите изпълнители. Кметът уточни, че ежедневно на мястото на строежа е инж. Матияс, на когото се разчита за следенето на сроковете и за качеството на работата.

„Искаме повече работници да участват в строителството на завода за отпадъци”, призова столичният кмет. Тя уточни, че оборудването вече е започнало да пристига.

„Цялото оборудване е ново. Ще имаме модерно оборудване в завода. Част от него вече е тук. То ще започне да се монтира в първия момент, в който сградите са покрити и са с настилки.

Очакваме в края на годината да започне и монтажът на оборудването. Инж. Матияс обясни, че оборудването не е проблем. По-голяма част от него е немско и австрийско производство. Очакваме цялото оборудване да бъде доставено в срок, защото е поръчано навреме”, каза столичният кмет.

Фандъкова поясни, че въпреки спрените през тази година средства по ОП „Околна среда” са успели да гарантират строителството до края на годината с общинските средства, осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка.

„Слава Богу, вече отвориха оперативната програма и се надявам да няма проблеми по отношение на финансите. Мисля, че изпълнителите знаят и виждат, че не сме им създали финансов проблем, така че не могат да се оправдаят с липса на средства”, допълни още тя.

„В момента ни притеснява строителството на приемната сграда и на подземните инженерни мрежи”, призна столичният кмет.

„По време на предходната проверка, определихме за срок края на годината, за Коледа, да бъдат покрити три от сградите. В момента виждам, че вече се покриват. Това са двете производствени сгради и тази за сепарирането. Инж. Матияс ме увери, че има реален шанс изпълнителите да си свършат работата. Строителството на сградата зависи от времето В случай, че то се влоши, ще има забавяне”, каза кметът.

По думите на Йорданка Фандъкова, на предстоящата оперативка с изпълнителите ще бъдат коментирани строителството на приемната сграда и инженерните мрежи, за които има риск да не бъдат изпълнени в срок. Тя припомни, че съгласно договора санкциите са изключително строги. Фандъкова отбеляза, че за един ден просрочие санкцията е в размер на 200 хил. лв.

„Надяваме се, да не се стигне до санкции и изпълнителите да направят всичко необходимо. Това зависи и от времето, но за всички беше ясно, че ще се работи не само по време на летен, но и на зимен период. За съжаление, този летен период, който мина беше с много дъждове. Съвпадна и с изкупните дейности. Тогава се получи това закъснение, което в някои от задачите се компенсира постепенно. Трябва да се направи сметка и да се надяваме, че ще се изпълни в срокове. Контролът на обекта е много строг. При всички случаи, до края на следващата година очакваме заводът за отпадъци да започне с пробните експлоатации”, каза още Йорданка Фандъкова.