Преди 95 години Южна Добруджа е отнета от България

Отбелязваме годишнина от подписването на Ньойския договор

На 27 ноември се отбелязва годишнината от подписването на Ньойския договор, с който се слага край на участието на България в Първата Световна война през 1919 г. Родината ни е на страната на губещите в големия конфликт и клаузите на договора й нанасят тежки поражения.

Според териториалните клаузи българската държава се лишава от Южна Добруджа в полза на Румъния. Западните покрайнини – Царибродско, Босилеградско и Кулско, минават под властта на Сърбо-Хърватско-Словенската държава. В полза на Гърция България се лишава от голяма част от извоюваните през Балканската война територии, включващи цяла Беломорска Тракия.

Според финансовите клаузи държавата е задължена да изплати 2 250 000 златни франка репарации – сума непосилна за българското правителство по онова време. В срок от 5 години природните ресурси от мините край Перник трябва да се изнасят за КСХС (Кралство на сърби, хървати и словенци).

От военна гледна точка на българите е забранено да притежават тежки въоръжения, да притежават наборна армия, а професионалната войска е ограничена до 20 000 души. С течение на времето родните политици успяват да се договорят и за 10 000 жандармеристи и 3 000 души гранични войски.