Общинският съвет разпредели над 3 милиона лева преизпълнени приходи

Старейшините гласуваха за крематориум в Стара Загора


Три милиона 225 хиляди лева преизпълнение от собствени приходи в бюджета на община Стара Загора бяха разпредели за различни дейности по време на днешната редовна сесия на Общинския съвет. За текущи ремонти на улици и тротоари са заделени над 1,5 млн. лева, заделени са пари за рехабилитация на пътя до село Яворово, осигурени са пари и за издръжка на двете нови детски градини в Стара Загора.

Общинските съветници гласуваха без нито един „против“ актуализацията, а също и актуализираната бюджетна прогноза за 2015-2017 г.

Гласувано бе отпускането на 10 000 лв. за нов котел на Куклен театър-Стара Загора поради повреда в сегашния. Решено бе да се подпомогне специализираната белодробна болница за лечение на туберкулозно болни с 80 000 лв. за медицински процедури. Тези разходи ще бъдат за сметка на резерва. Предвид изпълнението на приходната част на Бюджета още в края на октомври и събраните 3 225 000 лв. повече, в 2015 г. общината ще влезе с бюджетен резерв от 855 000 лв.

Единодушно бе гласувано предложението на Тихомир Томов да се възложи на кмета на общината Живко Тодоров да започне процедура по предпроектно проучване и финансов анализ за изграждане на крематориум в Стара Загора, за да имат гражданите му избор и в края на пътя си, а не на последно място и с оглед на ограничените площи на гробищен парк.

Сесията започна със заклеването на новия член на групата общински съветници от ГЕРБ Динка Величкова. Тя влиза на мястото на Росен Димов, който е подал молба за прекъсване на правомощията му като съветник.
Динка Величкова е икономист, с дългогодишен опит като финансов мениджър в търговски дружества. В момента е управител в счетоводна кантора.