Подготвят 100 културни събития в селските читалища на Добричка община

В общината има 42 читалища с 1500 членове

Читалищата в община Добричка ще бъдат център на повече от 100 културни събития през 2015 година. Общинският съвет прие на заседанието си днес програма за развитие на читалищната дейност през новата година.
Фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа", който традиционно е част от националния културен календар, отново ще събере край село Дебрене в 46-ото си издание певци, инструменталисти, разказвачи на народни предания, съобщава БТА.
Танцови състави от Североизтока ще се надпреварват в третата фолклорна хоротека на празника на село Бранище. Земеделски стопани ще подредят в село Победа изложба "Даровете на плодородната земя" с най-едрите пшеничени класове, плодове и зеленчуци. Местните майстори ще се съберат във Фелдфебел Дянково на кулинарния конкурс "Тиквена фантазия". Читалището в Божурово ще насърчи деца и възрастни да изработят картички, значки и постери за Международния ден на думата благодаря.
Читалищата в региона ще бъдат сцена и на концерти, литературни четения, тържества.
В община Добричка 42 читалища с 1500 членове съхраняват самобитния дух на селищата, посочва заместник-кметът Илдъз Юнус. Всяка година над 1200 самодейци се включват в повече от 450 читалищни, общински и национални изяви.