Ще реставрират жълтите павета

Столична община подготвя подмяна с нови, собствено производство

Столичната община ще възстановява жълтите павета в центъра на града. Проектът е финансиран по програма „Европа“ на общината и в първият си етап, който вече е завършен, са изследвани съставът, структурата и начинът на получаване на жълтите павета в София, предаде БНР.

Изследванията бяха предадени на Музея за история на София, защото жълтите павета са културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

Проектът е разработен от инициативна група от членове на Сдружение „Българско кристалографско дружество” и експерти от водещи научни институции от България. 

В осъществяване на изследванията и анализиране на резултатите са участвали учени от БАН, Института по информационни и комуникационни технологии, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

"Задачата с крайна цел спасяване на жълтите павета в столицата е разделена на три етапа", каза общинският съветник Вили Лилков. Първият е проучване на състава, свойствата и структурата на паветата, а вторият – разработване на технология и предложение за производството им.

Изпълнителният директор на Агенцията за развитие на София Светлана Ломева, която е и Член на координационния съвет на програма „Европа“, която финансира изпълнението на проекта, има и друга идея, свързана с този символ на София и с пещта в Музея за история на София или бившата централна минерална баня. Тя предлага в тази пещ да се изработват малки жълти павета, които да се продават като сувенири.

Следващата година събрания научен екип заедно с технолози ще започнат работа по производство на нови, но същите като старите жълти павета.