НЗОК прие проектобюджета на Касата за 2015 г.

Здравната каса ще разполага с 3 милиарда 155 милиона лева

Надзорният съвет на Здравната каса прие проектобюджета на Касата за следващата година, който е в размер на 3 милиарда 155 милиона лева. Обсъдени са били и предложенията на министъра на здравеопазването, с които да се осигури изпълнението на този бюджет и да се повиши контролът, предаде БНР.

"Бюджетът на Здравната каса за следващата година е почти толкова, колкото и за тази година с включените две актуализации, което гарантира до края на годината да няма недостиг на средства", каза председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев.

"Ако от началото на следващата година започнат да действат предложените мерки от министъра на здравеопазването за ефективно разходване на средствата в бюджета на касата, ще могат да се финансират и нови клинични пътеки", добави Ананиев. 

Сред мерките, предложени от министъра на здравеопазването, са болниците, които чакат да сключат договор със Здравната каса с лиценз от 1-ви януари 2015-а година това да става през 2016-а година. 

Ананиев уточни, че Касата ще завърши тази година с разплатени изцяло дейности. Той посочи още, че с данъчната администрация са предприети мерки, за да се осигурят приходите в бюджета на Касата от здравноосигурителни плащания през следващата година, но, ако възникне недостиг, той ще се покрие чрез трансфер от държавата към Здравната каса.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен