Здравната каса иска 400 млн. лв. за 2015-а

НЗОК отпусна 20 милиона от резерва си за да плати на аптеките за октомври

С 400 млн. лв. повече от парите за здраве тази година ще са нужни на Здравната каса за 2015-а. 

Това изчислиха представителите на Надзорния съвет на институцията, след като проведоха поредното си заседание този следобед, информира Дарик.

Според експертите, ако бюджетът на Касата бъде актуализиран до края на годината със 100 млн. лв., здравноосигурителната институция ще бъде в състояние да разплати в пълен размер всичко необходимо за годината.

На заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса беше решено малко над 20 милиона от резерва на институцията да бъдат освободени и с тях да се плати за лекарства за домашно лечение - т.е. на аптеките за октомври. От основните пари на Касата пък са взети 27 милиона лева, с които ще се плати всичко, което е похарчено от болниците в повече от планираното през август.

Надлимитната дейност на болниците се заплаща с двумесечно закъснение. Сега ще се плати планираното за болниците за октомври и похарченото в повече от тях за август.

От Надзорния съвет са изчислили, че малко над 150 милиона лева ще са нужни допълнително на Здравната каса за тази година. Директорът на НАП Бойко Атанасов уточни, че се очакват да постъпят между 55 и 70 милиона лева - събрани повече от здравните ни вноски. Ако бюджетът на Здравната каса бъде актуализиран със 100 милиона лева, институцията ще е в състояние да заплати всичко в пълен размер за тази година и да не завърши с дефицит.

Парите за евентуална актуализация са налични по сметки на Касата от минали години, просто трябва парламентарно решение, което да узакони тяхното ползване сега, добави Тома Томов, представител на КТ „Подкрепа" в Надзорния съвет.