Министър Танева открива „Дефилето на младото вино“

Мисия Пловдив

28-11-2014, 09:30

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Младото вино отново събира ценители в Стария град

С танцов спектакъл започват празниците на младото вино

Ценители и любители ще опитат новата реколта в неповторимите къщи на Стария град

„Дефилето на младото вино“ започва от днес и  за поредна година в Стария град ще има дегустации на вина и богата съпътстваща програма. Тазгодишното издание ще открие министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Празникът ще започне в 13.00 часа с Дионисиево шествие по Главната с участието на ансамбъл „Тракия“ и хор „Евмолпея“. Програмата ще продължи на Лапидариума в Стария град, където ще бъде и самото откриване в 14.00 часа.

Тази година събитието  е включено и в програмата на Международната среща на туроператорите, котя започна в Пловдив и ще продължи до края на седмицата. В 19.00 часа на Римския стадион пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да видят шоуто „Вино и огън“ на Театъра на огъня и сенките „Fireter”.

Идеята  за  Дефилето тръгва от Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм в Пловдив, Производителите представят в неповторимата атмосфера на старите къщи своите млади вина. Росица Кючукова от Асоциацията на винопроизводителите обясни, че тази година реколтата е по-слаба, но консумацията на вино в България нараства, особено сред младите, които избират родното производство.

Билетите са с непроменени цени и с тях може да се дегустират младите вина на 23 винарски изби.  Те ще се предлагат сред уникалната атмосфера на Етнографския музей, Балабановата къща, къщите Георгиади и Хиндлиян и още 7 локации в Стария Пловдив. 

Събитието влиза в Националния туристически календар, както и ще залегне в платформата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.