Държавната болница отново на ръба

Няма пари за топло, заплати, лекарства, консумативи

МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” е пред фактически фалит, който предстои да бъде обявен от ръководството. За това са информирани членовете на Медицинския съвет тази сутрин, съобщава Радио Стара Загора.
В най-голямата болница в областта няма пари за заплати. В сметките на лечебното заведение нямало нито лев, болничната аптека е без лекарства, а освен едни 30 хил. лв от общината, финанасова помощ не се задавала отникъде. Отделението по неонатология приема всякакви помощи и дарения на лекарства и консумативи, е съобщил ръководителят на клиниката доц. Христо Мумджиев.
След сигнал за граждани, че болните мръзнат, регионалната здравна инспекция е започнала спешна проверка в петък дали температурата в болничните стаи и кабинетите е под законните 18 градуса. „Парното не работи, тъй като не получаваме газ заради натрупани дългове към „Овергаз“ за над 100 хил. лв“, поясни шефката на болницата проф. Петрана Чакърва. Тя призна, че ако санитарните инспектори не спрат приема на пациенти, здравното заведение вероятно само ще затвори от 1 демекмври поради пълния финасов колапс.