Родните тийнейджърки - първи в Европа по брой раждания и аборти

40 на сто от младежите не са използвали предпазни средства при първия си полов контакт

Страната ни е на първо място в Европа по брой раждания и аборти на момичета на възраст от 15 до 19 години. Данните са на Министерство на здравеопазването и бяха представени от Радосвета Стаменкова от Българската асоциация по семейно планиране.

113 са откритите случаи на ХИВ- серопозитивни лица в България от началото на 2014 година до края на месец юли, каза Стаменкова пред Дарик. 

Тя заяви, че с цел превенция и контрол на болестите, предавани по полов път, в страната ни трябва да бъде въведено здравно образование на учениците от 1 до 12 клас.

Радосвета Стаменкова посочи, че подготовката на младежите в училище е изключително важна за превенцията на болести, предавани по полов път.

„За първите седем месеца т 2014 година са открити нови 113 ХИВ- серопозитивни лица. Според пътя на трансмисия 48 процента от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 42 процента - при хомо- или бисексуален контакт, а 10 процента - при инжекционна употреба на наркотици. 27 процента от новорегистрираните 113 случая са на възраст под 29 години. Това е статистиката към края на месец юли тази година", разясни Стаменкова.

Анина Чилева от програмата за превенция на ХИВ и СПИН обясни, че здравното образование би помогнало за това повече млади хора да се справят по-ефективно в обществото:

„При един интерактивен здравно-образователен процес младите хора и учителят седят в кръг и говорят помежду си, не просто изграждат някаква система от знания, изграждат система от разбиране, изграждат умения и групови младежки норми, които са изключително ключови за по-нататъшните избори на младите хора".

"Според статистиката, 40 на сто от младите хора не са използвали предпазни средства при първия си полов контакт", посочиха още специалистите.