Калфин: Тристранката не постигна единодушие по проектобюджета

Въпреки това социалният министър е доволен от дискусията

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) разгледа мерките за бюджета за 2015 г. Дълбока дискусия, има доста въпроси, които бяха поставени, и идеи. Съветът не стигна до единодушие за подкрепа на проектобюджетите – за държавния бюджет и държавното обществено осигуряване. 

Това заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде Агенция „Фокус”. 

„Въпреки това, съм доволен от дискусията, тя беше конструктивна и ще бъде полезна и за довършването на работата”, добави той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира след съвета, че са останали със своите различия и тревога за работните места и доходите на българските граждани. 

„За Бюджет 2015 г. очакваме да видим стъпки, които да променят тази картина, но засега не виждаме, да бъдат намерени възможности за видимо движение на доходите, започвайки от минималната работна заплата”, заяви той.

Заместник-председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов коментира, че остават с надежда, че ще бъдат преразгледани някои от позициите и по-специално по отношение на замразяването на минималната работна заплата. 

„Харесва ни това, че нашите аргументи ще бъдат разглеждани. Дали ще бъдат чути - е друг въпрос”, обяви той.

Димитър Бранков от Българска стопанска камара повтори позицията си, че проектът за държавния бюджет е без мотиви. „По отношение на приходната част нашите съмнения са относно подценената приходна част”, обясни той.

Ивайло Калфин коментира, че представителите на синдикатите са подчертали несъгласията, но е изразено общо съгласие, че след свръхдефицита от тази година трябва да се направи всичко възможно да не се навлезе в такава процедура и следващата година. 

Калфин добави, че също така са съгласни да се търсят максимални средства за финансиране и съфинансиране по европейсите програми, тъй като следващата година е последната, в която могат да се ползват средствата от настоящия програмен период.