В София отваря врати първата Хлебна къща

В съботния следобед възрастни и деца ще месят вкусни кукли от тесто

Първата „Хлебна къща" в София, която ще работи с незрящи хора и други уязвими групи, отваря врати днес . В ефира на Дарик създателят на т.нар. Хлебно движение в България Надежда Савова-Григорова съобщи, че амбицията на екипа е фурната „НадЕжко" към хлебната къща да започне да функционира и като вид социално предприятие, което с приходите от омесения и изпечен хляб да започне да се самоиздържа, осигурявайки работа и възможност за интеграция на хора с увреждания и сираци.

Къщата в София е седмата поред в България от мрежата от „Хлебни къщи", които проектът има амбиция да отвори в страната. Стартът е сложен преди пет години в Габрово. Столичната хлебна къща ще бъде отворена днес от 11 до 19 часа - в съботния следобед възрастни и деца ще могат да се включат в „Театъра на трохите", като ще месят вкусни кукли от тесто.
„Обичам да казвам, че идеята дори не е моя, а по-скоро Божия, защото се роди реално във Витлеем, когато разбрах, че Витлеем означава „дом на хляба" или „хлебна къща. Името създава едно усещане за мир, спокойствие, дом и уют, а същевременно този град в момента е символ на конфликт. Та си казах същото е и в България, макар да нямаме гражданска война, имаме постоянни конфликти между самите себе си, песимизъм и лоши чувства - защо да не се събираме заедно просто, за да правим нещо приятно, което ни изпълва с радост и любов - и веднага ми изникна пред очите месенето на хляб", разказа за идеята на Хлебните къщи Надежда Савова-Григорова.

През 2009 г. решава да експериментира в къщата на прабаба си в Габрово. Започват да канят хора от институции - деца, лишени от родителска грижа, старческият дом, центрове за хора с увреждания. Стана токова хубаво, че някак си вдъхнови и други градове и вече наистина го наричаме Мрежа Хлебни къщи, каза още Надежда.
Тя е е категорична, че месенето на хляб е много добра арт-терапия. „Не само самото докосване на тестото като тактилно изживяване, защото то е топло, меко, приятно, яде се - т.е. има вече елемент при който знаеш какъв ще бъде плодът на твоите усилия и че ще можеш да го споделиш", обясни тя. Разказва, че е имало много случаи, при които хората веднага като усетят мириса на хляб, си спомнят за някакъв много мил детски спомен, момент, в който баба им, майка им са месили хляб.

Убедена е, че децата задължително трябва да израстват с месене на хляб в къщи. „Това за тях не е само като игра с пластелин - когато от малки се заквасят с това чувство, да създадеш нещо с любов и след това ще го споделиш с друг, това е ценен урок", казва Надежда Савова.