Божидар Лукарски: С европейските програми ще подпомогнем конкурентноспособността

Развитието на малкия и среден бизнес е сред основните ми приоритети, заяви министърът на икономиката

Развитието на малкия и средния бизнес, създаването на конкурентноспособна среда, намаляването на административната тежест, особено върху фирмите от малкия и среден бизнес, за да може те да се развиват по-конкурентноспособни и да бъдат основата на нашата икономика, да могат да се осигурят повече пазари и достъп до експорт – това са приоритетите, по които ще работим, заяви в предаването „На 6-тия ден“ по „Радио К2“ министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той заяви, че ще се възползва от европейските програми, за да подпомогне конкуренцията и конкурентоспособността. Трябва да се развият и иновативните технологии, които в европейски мащаб са особено важни. „Иновативните технологии трябва да станат такива и за България, за да бъдем наистина конкурентни, както на външните, така и на вътрешните пазари“, посочи Лукарски.

„Факт е, че голяма част от малките и средни предприятия стартират с помощта на европейски програми, а след средно около 3 години фалират, което превръща голяма част от българските семейства в потенциални клиенти на социалната система, което не е добре за една икономика. Това, което ще направим е да осигурим по-лесен достъп до програми и прякото финансиране като бенефициенти по ОП “Конкурентоспособност. Лицензионните и разрешителни режими трябва не само да бъдат либерализирани и олекотени, но и времето, за което се издават, то трябва да бъде сведено до един по-кратък времеви ракурс“, заяви министър Божидар Лукарски.

Той даде пример с Австрия, където министърът на икономиката също е юрист и там стартиращите фирми от малък и среден бизнес първата една година са освободени от данъчна тежест. „Това ние можем да въдворим в България и да улесним развитието на семейния бизнес и стартирането на такива фирми. Това е една от насоките, в която Министерство на икономиката би способствала със законодателна инициатива“, посочи Божидар Лукарски.  

„По отношение на публичните инвестиции изключително важен ще бъде новият план на ЕК, така нареченият план „Юнкер“, който предвижда доста сериозни публични инвестиции, в това число и около 6 милиарда за малкия и среден бизнес, което касае нашата програма.“, каза още министър Лукарски. По думите му проблемът с некачествената стока не е само български, а той касае и голяма част от европейските страни. „За целта трябва наистина да се засили конкурентоспособността и една от сериозните възможности, която обсъждахме на Съвета по външна търговия и в която България има известен напредък, е достъпът на съответна продукция на пазара страни, които не са членки на ЕС“, заяви Божидар Лукарски. Той допълни, че сериозно е разгледан въпросът за износа и търговските споразумения с Япония и Виетнам. „С Япония имаме доста сериозен напредък. Знаете, че от десетилетия българското кисело мляко е едва ли не монополист на японския пазар“. 

Министър Лукарски изрази мнение, че причината за високо образована и ниско платена работна ръка е именно неустойчивата бизнес среда през последните години. „Устойчивостта и стабилността на едно правителство, и на една политика е това, което привлича чуждестранните инвеститори, а именно те създават конкурентна среда, съответно и намалява резработицата“ заяви Божидар Лукарски.