Живко Тодоров обеща стриктна финансова дисциплина през 2015 година

Проектобюджетът на Община Стара Загора е в размер на 92 508 хил. лева

„Бюджетът на Община Стара Загора за 2015 г. ще запази тенденцията на предходната година и ще бъде продължена стриктната финансова дисциплина", подчерта кметът на Стара Загора Живко Тодоров. „Ще изпълним поетия от нас ангажимент и няма да вдигаме данъците и таксите. Няма да създаваме и изкуствен дефицит, като залагаме на повече разходи от приходите. През 2015 година Община Стара Загора ще има по-ниско ниво на дълг, в сравнение с предходните три години. Основен приоритет остава изпълнението на европейските проекти", допълни още той.
По време на провелото се снощи обществено обсъждане на проекта за бюджет на Община Стара Загора стана ясно още, че с така направените разчети ще бъдат осигурени всички дейности за подобряване качеството на услугите, осигурени от администрацията и благоустрояването на Стара Загора. Най-голям финансов ангажимент е поет в сферата на образованието и отглеждането на децата и в социалните дейности. Освен тази основна функция, която трябва да бъде обезпечена, акцентира се отново и върху техническата и образователната инфраструктура.

Проектобюджетът на Община Стара Загора е в размер на 92 508 хил. лева. В това число влизат приходите от делегирани държавни дейности в размер на 45 751 хил. лева, както и приходи за местни дейности – 46 757 хил. лева, като целева субсидия за капиталови разходи са 1 563 хил. лева и обща изравнителна субсидия – 3 424 хил. лева.
Важните акценти, които присъстват в проекта на Бюджет 2015 година са: Изграждане на Регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора и постигане на добра проектна готовност за новия програмен период 2014-2020, което включва изготвяне на предпроектни проучвания, технически анализи и работни проекти за 16 обекта, както и подобряване на качеството на жизнената среда.

Ще бъдат довършени преходните обекти от 2014 година, които са цялостното рехабилитиране на Детска ясла №2 „Синчец", както и преустройство на съществуващата детска градина в квартал „Зора" в сграда за образование, здравни грижи и социални дейности.

Ще бъде изпълнен проектът за изграждане на кръгово кръстовище на ул. „Капитан Петко Войвода" и бул. „Цар Симеон Велики" (кръстовището на Руския пазар), на стойност 1 545 хил. лева, както и този за благоустрояване на терена на бившите артилерийски казарми, където ще бъде създаден парк с атракциони и озеленяване.

„Новите обекти, които влизат в разчета на Бюджет 2015 г. са обновяване на площадното пространство зад Универсалния магазин, след събарянето на Стария съвет. Ще бъде направена пълна рехабилитация и изграждане на ВиК, асфалт и тротоарни настилки в квартал "Самара 3". Средствата в размер на 5 млн. лв. са от Предприятието за управление на отпадъците към Министерството на околната среда и водите и една малка част от 120 000 лв. за сметка на общинския бюджет. По същия начин ще се извърши рехабилитация на изградената вече ВиК мрежа в кв. "Кольо Ганчев". Предвиждаме основен ремонт и възстановяване на улица "Хаджи Димитър Асенов" от бул. "Цар Симеон Велики" до улица "Августа Траяна" и на улица "Хан Аспарух". Наред с асфалтовите настилки ще бъдат подменени и тротоарите. Ще се изгради необходимата среда за хора с увреждания, съответното озеленяване и всички съпътстващи в това отношение дейности", уточни по време на публичното обсъждане главният финансист на Община Стара Загора Цанка Ганева.

Над 2 млн. лева ще струва ремонтът на градския плувен басейн. Предвидени са средства още за изграждането на Музей „Литературна Стара Загора", ремонт на читалища и кметства по селата, както и подобряване на състоянието на IV-то класната пътна мрежа. 55 хил лева са разчетени за поставянето на светофарна уредба на кръстовището на ул. „Ген. Гурко" и ул. „Отец Паисий".

От думите на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров стана ясно, че подобряването на качеството на жизнената среда ще бъде постигнато чрез обновяване на откритите публични пространства – площади, детски площадки и паркове, както и осигуряване на спортни съоръжения, с които да бъде популяризиран пешеходния и велосипеден туризъм.

В зала „П.Р.Славейков", по време на общественото обсъждане, присъстваха зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, секретарят на Общинска администрация Цена Велкова, общински съветници, служители в администрацията, представители на различни институции и неправителствени организации, граждани и медии.