Котките са много властни личности

Музея "Земята и хората" ще бъде домакин на поредната международна котешка изложба

Котките са много властни личности, които изискват много внимание и изискват много грижи и обич. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Камелия Босилкова, председател на Национална федерация по фелинология по повод международната котешка изложба в Национален музей "Земята и хората". 

"Моят основен съвет към хората е да обичат котките си и да се грижат за тях - да им слагат ваксини, да ги кастрират, ако нямат намерение да ги развъждат. И много да ги обичат, защото без това няма смисъл", каза още тя. 

Босилкова поясни, че проблемът с дресирането на котки е комплексен и особено този с ходенето до тоалетна. 

„Обикновено, когато това се случва тя има някакъв социален или поведенчески проблем. Може да има много котки, а тоалетните да са много малко. Счита се, че трябва да има една тоалетна повече от броя на котките в къщата”, обясни тя. 

"Съществува вероятност, ако котето се чувства пренебрегнато, изоставено или чувства, че не му се обръща достатъчно внимание, да ви наказва. Това е поведенчески проблем”, допълни Босилков. 

Според нея човек трябва да се опита да види, какво му липсва на котето -то трябва да има катерушки,защото те много обичат да се качват на второ ниво и да имат меясто до прозореца, защото много обичат да гледат през него. 

"Най-лесно е да разиграете едно коте, като си купите точкови показалки, за да може да го разхождате из цялата къща, докато не се измори и да легне да спи”, допълни Босилкова.