Над 2 000 хиляди стоки-менте унищожи митница “Свиленград”

От митница “Свиленград” отчитат, че търговията с фалшиви стоки се разраства

Годишно около 150 000 хиляди са иззетите артикули, голяма част от тях са опасни за здравето. Най-много обаче са опитите за контрабанда на цигари през граничния пункт “Капитан Андреево”. На ден митничарите залавят между 5 и 15 случая.

На ден през граничния пункт “Капитан Андреево” минават около 700 превозни средства, средно при 35 от тях митничарите установят нередности, информира БНГ. Най-често става въпрос за контрабанда на цигари. Само тази сутрин е имало 4 опита за нелегален внос.

Освен цигари опитите за внос на стоки менте от Турция към България, чрез така наречената куфарна търговия, също са ежедневие.

Шофьорите на редовните линии признават, че често са проверявани.

Най-често митничарите залавят фалшиви парфюми, козметика, дрехи, а понякога дори и лекарства. Тези маратонки например са реплика на голяма спортна марка. Адвокатът на фирмата споделя, че е трудно да се пресече вносът на подобни стоки, но пък лесно могат да се разпознаят.

Адвокат Андрея Андреев: “Най-лесно се разбира по етикета.”

73% от задържаните стоки на територията на ЕС идват от Китай. Голяма част от фалшификатите крият риск за здравето поради неизяснения произход.

От догодина контролът на граничния пункт “Капитан Андреево” ще бъде повишен. Тогава ще заработят всички камери на пункта, които ще следят и работата на служителите. Очакванията са пропускателния режим да се повиши с над 50%.