Бензин от дървени стърготини?

Авторите на настоящото проучване дори са конструирали химически реактор в лабораторията си

Навремето едно от малкото приложения на дървените стърготини беше в отглеждането на хамстери. В бъдеще обаче същите тези стърготини ще могат да се използват в бензин и други продукти на базата на нефт, благодарение на белгийски учени, които са разработили нов химически процес, съобщава сайтът Гизмаг, цитиран от БТА.
Специалистите от университета на Льовен са извлекли целулоза от дървени стърготини и са успели да я преобразуват във въглеводородни вериги. Те могат да се използват като добавка към бензин или като екологични градивни елементи за пластмаси, гума, найлон, изолационна пяна и други материали, които обикновено се правят от извлечените от нефт етилен, пропилен или бензен.
Авторите на настоящото проучване дори са конструирали химически реактор в лабораторията си. Поставяйки дървени стърготини в него, добавяйки катализатор и използвайки подходящите температура и налягане, учените са упели за половин ден да преобразуват стърготините в наситени въглеводородни вериги или алкани. В действителност полученият продукт не е същински дестилиран бензин - получаването на такъв изисква още една стъпка. Специалистите обаче смятат, че базираният им на биомаса продукт може да се използва като екологична добавка, която да замести част от рафинирания по традиционен начин бензин.