10 неща, които никога не трябва да споделяме онлайн

Социалните мрежи имат вградени инструменти за архивиране

Ние споделяме изключително много подробности за живота си онлайн. Знаем ли обаче къде трябва да теглим чертата на това, което разказваме  за себе си, семейството и приятелите си? Има факти и данни които са лична информация, която най-добре е никога да не споделяме онлайн, пише  digital.bg.

От Mashable  ще ни кажат кои са тези 10 неща, които никога не трябва да споделяме онлайн. Преди да разберете кои са те може би ще ви бъде интересно да научите кои са новите социални мрежи, които е добре да познаваме ако търсите промяна и смятате, че е време да преминете към нова социална мрежа.

  А знаехте ли, че големите социални мрежи имат вградени инструменти за архивиране, които ви позволяват да изтеглите вашите данни, тоест да направите ZIP файл на всичко, което някога сте публикували, само с натискането на един бутон? Повече информация за това как може да свалим данните от профилите си в социалните мрежи, може да прочетете в статията.

 

 1. Вашата пълна рождена дата

 

Хубаво е да получаваме пожелания и поздравления за рождените си дни от приятелите си във Facebook. Но ако публикувате пълната си рождена дата в профила си, тя може да бъде използвана от измамниците и крадците на идентичност, тъй като това е най-важната информация, необходима за кражбата на нечия самоличност.

 

 

2. Вашето настоящо местоположение

 

Предоставянето на информация за местоположението ви в социалните мрежи може да бъде опасно, защото тя разказва на потенциалните крадци, че вие не сте си у дома. В зависимост от вашите настройки за поверителност, един невинен туит от мястото където сте на почивка може да стане причина да ограбят къщата ви.

 

 3. Снимки на вашите деца или на децата на ваши приятели, маркирани с техните имена

 

Ние всички искаме да защитим нашите деца, но много от нас публикуват снимки на децата си в социалните мрежи които цял свят може да види. Проблемът е, че никога не можем да бъдем сигурни, че само вашите приятели виждат тези снимки. Какво ще стане, ако телефонът на вашия  приятел бъде откраднат или забрави да излезе от профила си когато е ползвал обществен или служебен компютър? Вие не може да разчитате изцяло на опцията „само приятели“, защото наистина не може да сте сигурни за действията на останалите. Ако трябва да публикувате снимки на децата си, то махнете всяка информация за местоположението им и избягвайте да използвате истинските им имена в таговете или описанието на снимката. Вашите верни приятели знаят имената им, няма нужда да ги обозначавате. Същото важи и за маркирането върху снимки на децата на вашите приятели. 

 

 4. Домашния си адрес

 

Никога не знаете кой разглежда профила ви. Не публикувайте къде живеете, защото по този начин улеснявате лошите. 

 

 5. Вашият телефонен номер

 

Макар че може би искате вашите приятели да могат лесно да се свързват с вас, какво ще стане ако телефонния ви номер попадне в неподходящи ръце? Ако знаете за случаи на хора измамени по телефона в България, погрижете се да не ставате и вие жертва на измамниците.

 

 6. Вашето семейно положение

 

Нали не искате злонамерени лица да разбират, че е по-вероятно да сте сама вкъщи, защото сте неомъжена отколкото с някого? Публикуването на информация за вашето семейно положение е най-сигурният начин да уточните нужните подробности  на злосторниците. Ако искате да сте загадъчна, просто кажете „Сложно е“.

 

 7. Снимки с гео тагове

 

Няма по-добра карта за текущото ви местоположение от снимките с гео тагове. Вашият телефон може да записва местонахождението ви на всички снимки, които правите, без дори да го осъзнавате. 

 

 8. Планове за ваканция

 

„Хей, отивам на почивка на 25 август заповядайте и ограбете жилището ми!“ Това в общи линии казваме в социалните мрежи на престъпниците когато публикуваме информация за нашите планове за почивката си. Към това в последствие прибавяме и снимките си от ваканцията, които най-често съдържат гео тагове докато все още сме на почивка. Изчакайте и когато се върнете у дома тогава качете вашите снимки и разкажете как сте прекарали почивката си. 

 

 9. Неудобни неща, които не бихте искали да споделите с вашия работодател или семейство

 

Преди да публикувате нещо в интернет помислете за това дали искате шефа ви или семейството ви да научават за него. Ако отговорът е отрицателен тогава не го публикувайте. Дори ако публикувате нещо и след това сте го изтрили, това не означава, че някой не е влязъл и е видял информацията, която се опитвате да скриете преди да сте имали шанса да я премахнете.

 

 10. Информация за текущата ви работа или бизнес проекти

 

Лоша идея е да обсъждате вашата работа и проектите, по които работите в социалните мрежи. Дори един невинен статус за това че се притеснявате да не пропуснете крайния срок за даден проект може да предостави ценна информация на вашите конкуренти, които могат да се мобилизират срещу вашата компания.