Финансирането на музикално-сценичните изкуства ще дебатират в Стара Загора

Инициативата е в рамките на 45-тия Фестивал на оперното и балетно изкуство

Кръглата маса ще се състои на 05.12.2014 г. от 13.00 ч. във фоайето на операта. На нея ще се дискутира финансирането на музикално-сценичните изкуства.

Поканени да участват са министъра и ресорния заместник-министър на културата, както и други представители на Министерство на културата, директори на институти в областта на музикално-сценичните изкуства (Софийска национална опера и балет, държавни опери Русе, Пловдив, Бургас, ДМБЦ „Ст.Македонски”-гр.София, Театрално-музикален продуцентски център Варна, МДТ „К.Кисимов”-Велико Търново), представители на Българската асоциация на работодателите в областта на културата, представители на синдикати от КНСБ, КТ „Подкрепа” и Съюза на музикалните и танцови дейци.
На срещата ще се обсъдят наболели проблеми на делегираните бюджети в институтите на музикално-сценични изкуства, методиките за финансирането им, ще се съберат мнения и предложения за начина и формите на финансиране. Срещата цели да се изрази публично, за да се чуе позицията на професионалистите- представителите на музикално-сценичните изкуства у нас преди предстоящото съставяне на Националния бюджет за 2015 година.
„Общото становище за естеството нашата работа и нейното финансиране ще бъде представено пред Министерството на културата, където е необходимо да се съобразят с позицията ни по отношение на прилаганата реформа с делегирани бюджети, специално в областта на музикално-сценичните изкуства“ – коментира директорът на Държавна опера-Стара Загора д-р Петко Бонев. Поканата за участие в срещата е вече изпратена до неговите колеги от оперните театри в София, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, Велико Търново, до Министерство на културата и синдикатите в тази област.