От днес сменяме личния лекар

Новините

01-12-2014, 10:00

Автор:

BurgasUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Сега": Близо 600 000 българи нямат достъп до личен лекар

 

От днес, 1 декември, до края на годината всеки здравноосигурен има право да смени личния си лекар.

Процедурата се извършва в районните здравноосигурителни каси по местоживеене и не изисква лично да уведовяваме досегашното джипи.

За целта трябва да се набави регистрационна форма за постоянен избор и да се попълни при избрания нов, общопрактикуващ доктор. Заедно с документа, при новия личен лекар се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус.

Ако здравноосигурителната книжка липсва, смяната се извършва като се попълва третия екземпляр от регистрационната форма за избор на личен лекар.

Смяната на личния лекар може да се осъществи два пъти през годината за хората от един здравен район (община). Това е периодът от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември.

Когато здравноосигуреното лице сменя постоянния или настоящия си адрес и се премества да живее в друго населено място (например студентите, когато отиват да учат в друг град), то може да сменя и личния си лекар по всяко време на годината без да се съобразява с гореспоменатите срокове.

За смяната не се изисква да се отпише от листата на досегашния си личен лекар. Отписването, както и включването в листата на новоизбрания лекар, става по служебен път в съответната Районна здравноосигурителна каса (РЗОК).