Незрящи останаха без пенсии заради ТЕЛК в бургаска област

 

Незрящи от цялата бургаска област вече трети месец са без социални пенсии. Причинат е, че липсва очен специалист в ТЕЛК, комисията, която трябва да удостовери тяхната нетрудоспособност, съобщава Нова тв. Хората мизерстват, а много от тях са загубили всякаква надежда да получат парите си и разчитат на свои роднини да им осигуряват храна.

Стоян Стоянов е на 63 години и е диабетик. От болестта губи почти 100% от зрението си. Семеен е, но само по документи. Справя се сам с живота или с помощта на сестра си, която е в България само за месец. Върнала се е от гурбет в Испания. Заради липсата на документ Стоян вече трети месец не получава скромната си пенсия от 210 лева. Разчита за храна от сестра си.

От регионалната здравна инспекция обясниха, че проблемът идва от липсата на очен лекар, който да има желание да работи в специализираната комисия. Съставите на комисиите в Бургас пък не искали да освидетелстват трайно болни хора с експертно мнение от външен специалист. На новия директор на болницата в Бургас е даден срок от една седмица, за да търси разрешение на проблема, който засяга десетки като Стоян.

Единственият начин да се облекчи състоянието му е операция в Белгия, която с пътя и престоя струва 4 000 лева. Тези пари Стоян не може дори да вземе на кредит. За онези, които искат да му помогнат е открита дарителската сметка:

Пощенска банка

IBAN BG04BPBI79374020357901
Стоян Иванов Стоянов