Съдия-изпълнител описа паметника на Иван Вазов в Сопот заради борчове

Общината дължи 6,7 милиона лева на чешко-български консорциум, построил пречиствателната станция в града

Осемнадесет социално слаби семейства от Сопот, които живеят в общински жилища, ще останат без покрив насред зима. Причината е, че администрацията дължи 6,7 милиона лева към чешко-български консорциум, построил пречиствателната станция в града. Съоръжението е пуснато в експлоатация преди 5 г., а парите на изпълнителя не са платени, пише 24chasa.bg.
Частен съдия-изпълнител е описал цялото недвижимо имущество на общината, сред които е и паметникът на Вазов.
Компютрите на чиновниците също са в списъка
"Не сме превели дължимата сума на консорциума, тъй като управляващият орган по оперативна програма "Околна среда" ни наложи финансови корекции за 3,6 милиона лева", обясни кметът на Сопот Веселин Личев.
Две съдебни инстанции са постановили, че няма нарушения по процедурите, но санкциите не са отменени. По тази причина и общината не може да тегли кредит от ФЛАГ, за да се разплати с консорциума. "Имаме да вземаме 3 700 000 лв. от ВМЗ от данъци, но на практика те са несъбираеми", посочи Личев. По думите му Сопот е пример за

параграф 22
Управата е поискала спешно 6,7 млн. от финансовото министерство, но до момента няма отговор. След няколко дни частният съдебен изпълнител ще започне да разпродава общинско имущество и 18-те фамилии ще са на улицата. "Не можем да направим абсолютно нищо за хората. Предлагат им да купят апартаментите, но те нямат такава възможност.
Сред тях има многодетни семейства и самотни майки", добави Веселин Личев.