Лиляна Павлова: „Напоителни системи” да поемат язовирите с неустановена собственост

Министърът предлага дружеството да поеме и язовирите, за които общините не възложат или не изберат изпълнител

Нашето предложение е „Напоителни системи”, които управляват голяма част от микроязовирите, да поемат и тези от тях, за които общините не възложат или не изберат изпълнител, или имаме неустановена собственост, която предстои да бъде установена. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова на брифинг в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус”. „От всички язовири, които се намират на територията на България, тези, които са публично-държавна собственост, са разпределени в две категории”, поясни Павлова. Тя уточни, че едната категория е от тези, които се управляват от ВиК дружествата. Те са 9 на брой, използват се за водоснабдяване и там няма проблемна ситуация.

„От оставащите до 54 публично-държавна собственост, те се управляват от предприятията към Министерство на енергетиката, няма критичност, риск от наводнения”, обясни министър Павлова. Тя посочи, че останалите около 2000 язовира са с най-различна собственост. „Те не са големи по размер, но поради това, че се използват за рибарници, отдавна шлюзовете, които дават възможност за изпускане на вода, са запушени или заварени по начин, който не позволява тяхното обезопасяване. Това е една от основните причини за риск”, поясни Павлова. От думите й стана ясно, че от всички 268 с неизяснена собственост са микроязовири, намират се на територията на цялата страна. „78 от тях са в критично и рисково състояние, но това е динамична тематика”, каза още Лиляна Павлова.

Тя добави още, че се очаква 120 км нови магистрали да бъдат пуснати в експлоатация от следващата година. „Целта ни е максимално бързо парите по ОП „Регионално развитие” да бъдат възстановени. Гарантирам, че плащанията няма да бъдат забавени. Ако не разплатим 106 милиона евро, ще загубим тези пари и ще ни бъдат приспаднати от оперативната програма. Длъжни сме да изпълним проектите до края на октомври 2015 г.”, заяви Павлова. По думите й, трябва да започне и новата ОП „Региони в растеж” 2014-2020. „Ще водим преговорите още през декември. От 2015 г. ще започнат ОП „Интегрирани планове за градско развитие”, „Регионална образователна инфраструктура”, „Регионални пътища”. Те ще получат 180 милиона лева за целия период на финансиране”, уточни Лиляна Павлова.