Инспектирани са 29 язовира в Пернишка област

Язовирите в предаварийно състояние са намалели от 9 на 5

Междуведомствена комисия е обследвала техническото и експлоатационното състояние на потенциално опасните водни обекти и проводимостта на речните русла в Пернишка област, съобщиха от пресслужбата на Областната администрация. Инспектирани са 29 язовира, 2 сгуроотвала, речното корито на река Струма, 3 открити рудници и 6 кариери за добив на инертни материали. Комисията е проверила дали са изпълнени разпоредбите след пролетната проверка, назначена от областния управител.

Язовирите в предаварийно състояние са намалели от 9 на 5 – „Мещица”, „Бобораци”, „Завала”, „Конска” и „Лялинци”. Напълно изпразнени са язовирите „Мещица” и „Бобораци”. Понижено е водното ниво на „Завала” и „Лялинци”, предстои бъде намалено водното съдържание и в язовир „Конска”.

След предприетите действия от концесионерите на язовирите „Стефаново”, „Кошарево”, „Брезник” и „Прибой” състоянието на водоемите вече не е предаварийно. От 6 на 14 са се увеличили водните съоръжения в изправно състояние. Проверените кариери и открити рудници са с концесионен договор в срок.

Областният управител е издал заповед за предприемане на срочни мерки за безопасно ползване на хидротехническите съоръжения, открити рудници и кариери, поддържането им в добро техническо състояние и подобряване на проводимостта на реките и деретата в Пернишкия регион. За неизпълнение на предписанията при направените проверки ще бъде сезирана Окръжната прокуратура.