Бинев подава оставка, ако се оттеглят Орхан Исмаилов и Веселин Пенев

Ако остане председател на комисията по култура ще се бори за по-голям бюджет, категоричен е депутатът

Депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев обяви готовност да подаде оставка като председател на парламентарната комисия по култура и медии, ако се оттеглят зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и областният управител на София-град Веселин Пенев. Двамата са назначения на Народна партия "Свобода и достойнство - част от Реформаторския блок, които Патриотичният фронт иска да бъдат отстранени, за да не оттеглят подкрепата си от правителството.

Бинев съобщи за намерението си на пресконференция в Народното събрание, която даде заради реакцията на интелектуалци и културни дейци срещу избора му, предаде Дневник.
Бинев обясни, че това е административна длъжност и не е нужно да владее таланти, за да е начело. Той допълни, че ще се бори за по-голям бюджет в културата, включително през европейските институции и нарече част от недоволните от него "злобари". Атаката срещу себе си пък назова "политическа поръчка".
Депутатът проговари за първи път пред медии след почти едноседмично мълчание по темата, която взриви артистичния елит у нас.

"И да ме разцепите на две, ще работя за свободата на медиите", отсече Бинев.
"Аз няма от какво да се срамувам", добави Бинев. "На тези, които казват, че не мога да пея, рисувам, стихоплетствам, ще кажа, че наистина са прави. Моите таланти са другаде - в посока да давам възможности на тези, които могат да го правят добре", разясни Бинев.

Като аргумент да оглави Комисията по култура и медии той посочи именно факта, че в тази област не е в конфликт на интереси, в какъвто е щял да бъде, ако е бил начело на Спортната.
Бинев представи плановете си да ръководи поверената му комисия: "Това, което трябва да направим в медиите, е да ги освободим от всички зависимости - политически и икономически. Да осветлим собствеността до физическо лице. Да накараме всички публични средства, независимо дали са държавни или общински, да влязат в регистър. Да се наблюдава разходването на средства от еврофондовете. Обществените медии да бъдат контролирани от обществото".

"Аз съм най-подготвеният човек - ако не в държавата, то поне в парламента, да отговарям за председателството на тази комисия и ще ви дам и един трети аргумент", заяви Бинев. Той припомни, че през 2018 г. България ще поеме председателството на ЕС. Единственото, което е конвертируемо у нас, са културата и спортът", допълни той.

По темата с исканата оставка, Бинев даде три варианта да я подаде: "Патриотичният фронт сме хора с достойнство. Този, който ме е препоръчал за този пост, е Валери Симеонов. Когато той ми каже да подам оставка, ще го направя. В случая има чисто политически натиск за това", отбеляза депутатът.

"В момента, в който Орхан Исмаилов и областният управител на София си подадат оставките, аз ще го направя заедно с тях", изтъкна Бинев.
"Третият вариант аз да подам оставка, е всички, от които зависи нашата програма, да я саботират", каза още депутатът.