България е "за" изграждането на "Южен поток"

191 млн. лева са евентуалните загуби за България

България официално не е уведомена с документи за спирането на „Южен поток”. Това каза на извънредна пресконференция в Министерски съвет по повод отказа на Русия да реализира проекта „Южен поток” вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, предаде репортер на Bulgariautre. „До момента имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция. Поради огромната значимост на проекта, не можем да си позволим да чакаме повече”, заяви още Томислав Дончев.
Той поясни, че е днес е провел серия от разговори с ЕК, с генералния директор, с комисари.

"Ситуацията е сложна, затова да направим опит да предприемем правилното действие. Последните два месеца ни дават куража да вярваме, че ще имаме позиция по отношение на проекта. Това би ни дало сила във всичко, което следва от тук нататък", категоричен бе Дончев.
"ЕК трябва в максимална степен да защитава интереса на Бългрария, като държава с особена зависимост в тази ситуация. А от подобно развитие (спиране) ние ще сме губещи. Тук не говорим за компенсации, защото няма формална процедура, където да е записано това", заяви вицепремиерът.

Предвид факта, че на ниво ЕК ситуацията предизвиква загриженост, у нас тя предизвиква тревога, посочи Томислав Дончев. Това не е абстрактен проблем за нашата страна, той има много измерения - и политически, и външнополитически, икономически, юридически.

Комисията ще бъде сдържана по отношение на категорична позиция по случая, докато документално всичко не стане ясно. Предвид важността на проекта, България в съкратени скорове може да разчита на съдействие за алтерантивно изграждане на трасе от Гърция, е уверил еврокомисарят по енергетика Марош Шевчович.

Ние нямаме намерение да стоим и да чакаме. Ние искаме да действаме, но по правилния начин, не опитвайки се да заобиколим някого, или някой закон и регламент, но в същото време - на първо място ще отстояваме интереса на България, категоричен бе Томислав Дончев.

191 милиона лева са евентуалните загуби за страната, поясни вицепремиерът и допълни, че щетите трудно биха могли да бъдат изчислени като конкретна сума, но сигурността на газовите доставки в дългосрочен план е най-важна.
България губи и от липсата на самата инвестиция. Това е работа и за българските строителни фирми и българските работници, поясни Дончев.

Нашата позиция е катгорична. Ние сме "за" проекта. Нямаме официалното отношение на Русия, но ако е така, ще загубим много, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че е ясно посочено, че строителството на проекта „Южен поток” ще продължи при спазване на европейското законодателство. „Действията от наша страна са свързани с провеждането за избор на изпълнител за изграждането на „Южен поток”. Докато наказателната процедура не приключи, българското правителство няма какво да предприеме”, заяви Петкова.

„На 13 юни 2014 г. в парламента е имало изслушване на Пламен Орешарски, в което потвърждава, че са спрени действията по „Южен поток”. На 25 юни Министерски съвет приема протоколно решение, че действията за проекта трябва да бъдат преустановени. На 31 юли  Орешарски напомня, че трябва да бъдат преустановени всички действия, свързани с реализацията на проекта”, уточни министър Теменужка Петкова.

„В програмната декларация на правителството ясно е посочено, че строителството на „Южен поток” ще продължи, но само при спазване на европейското законодателството. Реализацията на проекта е важна от две гледни точки – във връзка с осигуряване на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ и от друга страна, този проект безспорно ще осигури икономическо съживяване на страната с осигуряването на работни места”, заяви Петкова. По думите й, в момента има стартирала наказателна процедура срещу България във връзка с реализацията на този проект, което прави невъзможно правителството да предприеме каквито и да било действия оттук-нататък по стартирането и изпълнението на проекта.