Фандъкова: Имаме специална политика за грижа за хората в нужда

За тринадесети път ще стартира проектът "Социална кухня"

Столична община има специална политика за грижа и дейности, насочени за хората в нужда. От 1 декември 2014 г. за тринадесети пореден път стартира проект „Социална кухня”. 

Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която подписа договора между фондация „БНП Париба България” и Столична община, заедно с Ханс Бруке, председател на Фондацията, съобщиха от пресцентъра на общината. 

Проектът се реализира чрез общинското предприятие „Социален патронаж” и ще продължи до 31 март 2015 г. Общо 1350 порции топла супа се раздават ежедневно, в работните дни на 12 пункта на територията на града. Столична община участва и в проекти към Министерството на труда и социалната политика „Обществени трапезарии“, финансиран от фонд „Социална закрила“. По проекта общо 1021 порции дневно се раздават в 11 кухни в районите „Възраждане”, „Сердика”, „Подуяне”, „Слатина”, „Красна поляна”, „Илинден”, „Младост”, „Витоша”, „Люлин”, „Връбница”, ,,Банкя”. 

"Важно е тази програма да продължи целогодишно във всички райони", каза кметът Фандъкова.

През 2015 г. дирекция „Социални дейности” ще търсят възможности за осигуряване на средства за разкриване на обществени трапезарии за социално слаби лица във всички райони на Столична община. 

Чрез предприятието Социален патронаж други 1550 души отделно получават храна. Общината развива и сътрудничеството с отговорния бизнес за осигуряване на топла кухня за социално слаби. Такъв е проектът с фондация „Мисия без граници”, която осигурява ежедневно топъл обяд на 200 лица в районите „Сердика” и „Подуяне”. 

През почивните дни функционира трапезария за бездомни граждани с помощта на фондация „Будно сърце”. За втора поредна година отварят врати два кризисни центъра в София, в които лица без дом могат да пренощуват и да получат храна. Центровете са отворени от 15 ноември, като през последната нощ подслон са потърсили 74 души. 

Функционират и три центъра за временно настаняване. В грижата за хората е важна работата на мобилния екип. Гражданите могат да подават сигнали за хора без дом на телефоните на дирекция „Социални дейности” в делничните дни – 02/ 80 35 900, а през останалото време на дежурния телефон на общината. 02/ 987 5555. 

Очаква се и да продължи и работата по проект „Улицата не е дом”, който тази година се реализира на територията на три района „Оборище”, „Лозенец” и „Триадица”, като мобилен екип оказва подкрепа и помощ за бездомни лица на улицата с храна и топъл чай.